blog


  Deze week stemde de Eerste Kamer in met de inwerkingtreding van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging op 1 januari 2024. De Wkb heeft als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren. De Wkb en de Omgevingswet zijn aan elkaar gekoppeld.

  Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. De implementatie van de Omgevingswet werd al meerdere malen uitgesteld. Vooral omdat de benodigde ICT – het zogeheten Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) – nog niet goed genoeg werkte of getest bleek.

  Wet kwaliteitsborging

  De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is gelinkt aan de Omgevingswet en werd daarom ook steeds uitgesteld. Vanaf 1 januari is dus niet meer de vergunning op papier leidend, maar de uitgevoerde kwaliteit.

  Lees meer in het artikel op Bouwwereld.nl

  Als je verhuist naar een ander huis, kan het interessant zijn om je hypotheek mee te nemen. Het is immers goed mogelijk dat de hypotheekrente die je nu betaalt een stuk lager is dan wanneer je een nieuwe hypotheek zou afsluiten, vertelt Niels Gille van Floris’Hand.

  Gelukkig kun je bij veel hypotheekaanbieders gebruik maken van een zogenoemde verhuisregeling, ook wel meeneemregeling genoemd. Afhankelijk van de geldverstrekker kun je daarmee je hele hypotheek meenemen. Een andere mogelijkheid is dat je alleen de rente over het nog openstaande bedrag kunt meenemen, voor de rest van jouw rentevaste periode.

  Per aanbieder verschillende regels
  De regels kunnen van bank tot bank verschillen en vaak moet je ruim van tevoren aangeven wat je plannen zijn. Verder behandelen banken het verhuizen van een hypotheek net zo als het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Dit betekent dat ze opnieuw naar je inkomen, je schulden en de marktwaarde van je (nieuwe) huis kijken.

  Aanvullende hypotheek
  Zo zijn er nog wel meer regeltjes. Als de verkoopprijs van je oude huis hoger is dan je nieuwe hypotheek, kun je je oude hypotheek waarschijnlijk niet helemaal meenemen. Heb je juist meer geld nodig? Dan zit je voor de aanvullende hypotheek vast aan je huidige geldverstrekker.

  Aflossingsvrije hypotheek
  Ook een aflossingsvrije hypotheek kun je meenemen naar een andere woning. Als je deze hebt afgesloten vóór 1 januari 2013 mag je de rente ervan bij je aangifte Inkomstenbelasting blijven aftrekken. Maar let op: als je verhuist, geldt dit voor maximaal 50% van de marktwaarde van de nieuwe woning. Het overige hypotheekbedrag moet je wel aflossen.

  Spaar- en beleggingshypotheken
  Deze twee hypotheekvormen kun je niet meer afsluiten. Maar als je er al één hebt, mag je die wel meeverhuizen. Je kunt ook besluiten om ’m op te heffen. Wat in financieel opzicht de beste keuze is, verschilt van situatie tot situatie. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met Niels op.

  Afgestemd op jou
  Je ziet, het meenemen van je hypotheek naar je nieuwe huis heeft nogal wat aandachtspunten. Gelukkig kennen de financieel adviseurs va Floris’Hand ze allemaal. Als Erkend Financieel Adviseurs helpen ze je graag met een advies dat optimaal is afgestemd op jouw situatie, je wensen en je voorkeuren. Bel of mail gerust, naar 0162-372237 of welkom@florishand.nl  De adviseurs helpen je graag verder.

  www.florishand.nl

  In de afgelopen periode is Harthoorn Property Group druk bezig geweest met het selecteren van een hoofdaannemer en diverse onderaannemers voor het project Residentie Nassau. De verwachting is dat de contractuele fase binnenkort wordt afgerond en dat de bouw in mei kan starten. De sloopwerkzaamheden zullen echter in april aanvangen.

  Residentie Nassau, een hoogwaardig appartementengebouw ligt dichtbij het centrum van Dongen, aan de Middellaan. In het gebouw worden 71 huurappartementen gerealiseerd. De appartementen hebben een gezamenlijk dakterras op de 3e verdieping, een ruime binnentuin en een parktuin die het gebied met de achtergelegen woonwijk verbindt. Op eigen terrein zijn er voldoende parkeerplaatsen.

     

  De variatie in appartementen is groot. Er zijn maar liefst 13 verschillende typen, van studio appartementen tot appartementen met 1 of 2 slaapkamers:

  • De grote variërend van 37 m² tot en met 116 m²;
  • Alle appartementen zijn voorzien van 2 parkeerplaatsen;
  • Moderne keuken en badkamer inrichting;
  • Digitale conciërge;
  • Gezamenlijke binnentuin op de begane grond en een dakterras op de derde verdieping;
  • Enkele appartementen zijn voorzien van een privé balkon, maar alle appartementen hebben standaard een Frans balkon.

   

  De woningen worden gerealiseerd door Harthoorn Property Group. De huurprijzen variëren van € 765 tot en met € 1.350 per maand, exclusief servicekosten. Naar verwachting zal de oplevering van de appartementen in het 1e kwartaal 2024 plaatsvinden.

  Ben je geïnteresseerd en wil je op de hoogte blijven?

  Schrijf je dan in via de website www.residentienassau.nl of neem contact op met Van den Bosch Makelaars via m@kelaar.com of 0162 – 32 16 16.

  Je wilt graag in je huis blijven wonen, maar er wel het nodige aan veranderen. Bijvoorbeeld omdat het wel wat groter mag. Of omdat je een slaapkamer op de begane grond wilt. Of omdat je wilt verduurzamen. Dan kun je misschien een verbouwingshypotheek afsluiten. Hoe dat werkt, lees je hier.

  Een verbouwingshypotheek is niet een aparte hypotheekvorm. Het is vaak een tweede hypotheek die je afsluit. Of het is een verhoging van je huidige hypotheek, die als doel heeft om de verbouwing van te betalen. Als je op je huidige hypotheek al hebt afgelost, kun je dat bedrag vaak opnieuw weer lenen. Het voordeel daarvan is, dat je niet naar de notaris hoeft en dus kosten bespaart.

  Overwaarde
  Als je een hypotheek wilt afsluiten (of verhogen) voor een verbouwing, moet je in principe overwaarde hebben. Je woning moet dus meer waard zijn dat het bedrag dat nog openstaat in je huidige hypotheek.

  Als je je huis alleen maar wilt verduurzamen, bieden banken vaak wat meer ruimte. In alle gevallen moet je een nieuw taxatierapport laten maken. Daarin schat de taxateur in wat de waarde van het huis is na de verbouwing. Ook zal de bank opnieuw je inkomen toetsen.

  Alternatief
  Als je je bestaande hypotheek niet kunt verhogen en geen tweede hypotheek kunt afsluiten, kan een persoonlijke lening een alternatief zijn. In dat geval kijkt de bank alleen naar je inkomen en niet naar de waarde van je woning. Het nadeel van een persoonlijke lening is dat de rente meestal hoger is. Daar staat tegenover dat je geen extra kosten hoeft te maken. En als je het geld echt aan een verbouwing besteedt, mag je de rente op dit krediet ook gewoon aftrekken bij je aangifte Inkomstenbelasting.

  Spaargeld
  Je kunt natuurlijk ook je spaargeld gebruiken voor je verbouwing. De rente die je op spaargeld krijgt is immers een stuk lager dan de rente die je voor een lening moet betalen. Zorg er wel voor dat je altijd voldoende spaargeld overhoudt als buffer. Hoe hoog die voor jou ongeveer moet zijn, kun je uitrekenen bij het Nibud.

  Als je bij een verbouwing ook gaat verduurzamen, kun je meestal gebruik maken van subsidieregelingen. Zo betaalt de overheid tot maximaal 30% van de kosten als je tenminste twee energiebesparende maatregelen treft, zoals bijvoorbeeld vloer-, muur- of dakisolatie, HR++ glas of de aanschaf van een warmtepomp. Doe jij maar één van die dingen? Dan kom je in aanmerking voor maximaal 15% subsidie. Meer hierover lees je op deze website.

  Advies van een expert
  Loop jij met verbouwingsplannen en wil je graag eens met een expert overleggen over de beste manier om die te financieren? Neem dan contact Helder Hypotheekadvies. Erkend Hypotheek Adviseer Linda van Loon – de Graaf legt de mogelijkheden graag aan je uit. (Bron: levenwonen.nl)

  Kijk voor meer informatie op www.helder-hypotheekadvies.nl of maak gelijk een vrijblijvende afspraak via 06-30032089.

   

   

  Even leek het erop dat het prijsplafond voor energie in 2023 niet door kon gaan vanwege Europese regels. Maar op de valreep heeft de regering bekend gemaakt dat het er toch komt.

  Ook de energietoeslag van ongeveer € 1.300 blijft bestaan. Verder kunnen huiseigenaren gebruikmaken van subsidie om hun huis te verduurzamen. Daarmee komt de overheid Nederlandse huishoudens in 2023 financieel flink tegemoet als het gaat om energiekosten.

  Maximale prijs

  Het prijsplafond voor energie betekent dat je, tot een bepaalde hoeveelheid verbruik, een maximale prijs gaat betalen. Voor gas is die prijs volgend jaar € 1,45 per kubieke meter, voor de eerste 1.200 kuub die je verbruikt. De maximale prijs voor elektriciteit wordt volgend jaar € 0,40, voor de eerste 2.900 kWh.

  Bij een gemiddeld verbruik scheelt het prijsplafond een gemiddeld huishouden in 2023 zo’n € 2.500 per jaar aan kosten voor energieverbruik.

  De praktijk: bijna iedereen heeft eigen prijsplafond

  In de praktijk is de regeling veel ingewikkelder. Dat komt omdat het jaar wordt opgedeeld in twee tijdvakken: voor en na de jaarafrekening met het energiebedrijf. Daardoor heeft bijna iedereen in de praktijk voor twee perioden een apart prijsplafond. Hoe dat precies zit, kun je hier en hier lezen.

  Alle kleingebruikers

  Het prijsplafond geldt voor alle kleinverbruikers. Naast huishoudens gaat het ook om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleinere mkb. Gebruik je meer energie dan het plafond? Dan betaal je voor het verbruik boven de hoeveelheden 1.200 kuub gas en 2.900 kWh elektriciteit gewoon de actuele marktprijs. Die is veel hoger.

  Warmtenet en blokverwarming

  Ook als jouw huis is aangesloten op een warmtenet profiteer je van het prijsplafond. Datzelfde gaat gelden voor huishoudens met blokverwarming, al zijn de details daarvan nog niet duidelijk. De overheid werkt met spoed aan een aparte regeling om ook deze groep tegemoet te komen in hun energiekosten.

  Energietoeslag

  Huishoudens met een laag inkomen kunnen volgend jaar opnieuw voor een energietoeslag van ongeveer € 1.300 in aanmerking komen. Je moet dan wel ouder zijn dan 21 jaar en je mag per maand niet meer verdienen dan € 1.310,05 (alleenstaand) of € 1.871,50 (samenwonend). Heb je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering? Dan krijg je de toeslag automatisch. Zo niet, dan moet je de energietoeslag zelf aanvragen bij de gemeente, ook als je deze in 2022 al hebt ontvangen.

  Energiesubsidie

  Huiseigenaren kunnen al langer gebruik maken van de ISDE-subsidie. Die bedraagt ongeveer 30% van de kosten als je twee of meer energiebesparende maatregelen treft. Om investeren in duurzaam wonen nog meer te stimuleren, wordt de regeling in 2023 uitgebreid. Ook als je maar één maatregel neemt, kom je volgend jaar voor subsidie in aanmerking. Je krijgt dan 15% van de kosten vergoed. Meer over de ISDE-subsidie en hoe je die kunt aanvragen lees je hier

  Vragen? Stel ze gerust!

  Heb je een vraag over dit artikel? Wil je verduurzamen, maar weet je niet precies hoe je dat moet financieren? Neem dan contact op met een van de Erkend Financieel Adviseurs van Floris’Hand. (Duurzaam Wonen adviseurs) en helpt je graag verder om alles helder te krijgen.

  Stress over de stijgende energiekosten? Mede door de energiecrisis worden de verschillen tussen huizen met een gunstig en een minder gunstig energielabel steeds groter. Niet alleen in prijs en prijsvastheid, ook in verkoopbaarheid.

  Vergelijkbare woningen, waarvan de ene een hoger energielabel heeft dan de andere, verschillen al langer in verkoopprijs. Ook is de snelheid waarmee een duurzamer huis wordt verkocht hoger. Die verschillen nemen als gevolg van de energiecrisis snel toe, blijkt nu uit onderzoeken van het Kadaster en NVM-dochter Brainbay.

  Hogere verkoopprijs voor duurzamere woningen
  Het aantal verkochte woningen met een gunstig energielabel loopt minder snel terug én de prijsdaling is minder scherp dan bij huizen die minder duurzaam zijn. Sterker nog, in oktober is bij ongeveer tweederde van de verkochte woningen met een label A, B of C door de kopers overboden op de vraagprijs. Die huizen zijn sinds vorig jaar gemiddeld 10 procent duurder geworden.

  Flinke winst van G naar C
  Verduurzaming van je woning is dus niet alleen goed voor het milieu en de hoogte van je energierekening. Het is ook goed voor de verkoopwaarde van je huis. Vooral de ‘sprong’ van energielabel G naar C levert op papier flinke winst op. Dat verschil lag in 2021 op zo’n 8 procent, maar is in 2022 gegroeid naar bijna 12 procent, laten de cijfers zien.

  Verschil van € 50.000
  Woningen met label C werden in oktober verkocht voor een prijs die gemiddeld maar liefst 11,6 procent hoger was dan een vergelijkbare woning met een label G. Uitgaande van de gemiddelde woningprijs praat je dan over een bedrag van bijna € 50.000. Ter vergelijking: in juli van dit jaar was dit nog 7,9 procent oftewel € 34.000. Verduurzamen loont dus meer dan ooit, zeker als je een huis hebt dat slecht is geïsoleerd.
  Bron: levenwonen.nl


  Bezoek een van de inloopavonden op 5, 12 en 19 januari in De Cammeleur
  Wil je er eens met een expert over praten? Bezoek dan een van de inloopavonden op donderdag 5, 12 en 19 januari in Dongen. Als Erkend Financieel Adviseur is Helder Hypotheekadvies namelijk ook Financieel Adviseur Duurzaam Wonen en dus expert op het gebied van de financiering van jouw verduurzamingsproject. Linda van Loon – de Graaf legt uit hoe je met een hogere hypotheek je huis kunt verduurzamen en toch lagere maandlasten krijgt. Kom tussen 18.00 en 20.00 uur naar De Cammeleur. Want een fijn leven zonder zorgen over de energie, dat is wat je wilt.

  Kijk voor meer informatie op www.helder-hypotheekadvies.nl of maak gelijk een vrijblijvende afspraak via 06-30032089.

       

  In een koud Dongen was het zover! Moeskops’ Bouwbedrijf heeft gedurende week 50 verschillende appartementen in De Bibliothecaris opgeleverd.

                 

  De nieuwe bewoners, van de reeds opgeleverde appartementen, zijn enthousiast aan de slag gegaan om van hun nieuwe appartement een thuis te maken. Het nieuwe wooncomplex bestaat uit 23 appartementen van variabele grootte, verdeeld over drie woonlagen. Dongen heeft er weer prachtige nieuwe woningen bij aan de Mgr. Schaepmanlaan!

  De invoering van de Omgevingswet, de opvolger van het Bouwbesluit, is uitgesteld. En hiermee ook de Wet Kwaliteitsborging. 1 juli 2023 is nu door de Minister benoemd als nieuwe datum.

  De Wet Kwaliteitsborging moet zorgen voor kwalitatief goede gebouwen en bestaat uit een aantal maatregelen, zoals onafhankelijke kwaliteitscontroleurs en een betere aansprakelijkheidsregeling. Het heeft 3 doelen:

  • verbeterde (borging van de) bouwkwaliteit
  • verbeterde positie van de consument
  • stimuleren van kwaliteitsverbetering en faalkostenvermindering

   

  Lees hier meer over de Wet Kwaliteitsborging

  Wanneer je erover denkt om je woning te verduurzamen, kan het zijn dat je even niet weet waar te beginnen of hoe dit te financieren. Helder Hypotheekadvies zette voor ons een aantal zaken op een rijtje.

   

  Veel mogelijkheden om de woning energiezuiniger te maken

  Er zijn heel veel mogelijkheden om een woning energiezuiniger te maken. Het mooiste is natuurlijk wanneer bij nieuwbouw deze maatregelen direct worden doorgevoerd. Maar veel van de maatregelen zijn ook bij bestaande bouw mogelijk. Naast het “energie-gedrag” van de bewoners zelf zijn belangrijke maatregelen om de woning energiezuiniger te maken onder meer het aanbrengen van:

  • Warmtepomp;
  • Zonnepanelen;
  • Spouwmuurisolatie;
  • Dakisolatie;
  • Vloerisolatie;
  • HR++ beglazing.

   

  Veel mogelijkheden om te financieren

  Maatregelen om de woning energiezuiniger te maken zijn feitelijk een investering. Je maakt nu kosten maar na een bepaalde periode heb je deze investering terugverdiend doordat de energielasten maand na maand lager zijn dan zonder deze maatregelen. Daarnaast zal je zien dat in de komende tijd er steeds grotere verschillen gaan ontstaan in de waarde van woningen die wel en niet energiezuinig zijn.

  Het nu energiezuiniger maken van jouw woning vraagt een investering. Dit wil zeggen dat je nu in één keer de kosten van deze maatregelen moet betalen terwijl de besparingen pas in de komende jaren plaatsvinden. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze kosten te financieren. Wij zetten onderstaand de belangrijkste op een rij.

  Vanuit spaargeld
  Het is belangrijk om te beschikken over voldoende spaargeld om onverwachte calamiteiten op te vangen. Wij noemen dit een “financiële buffer”. Maar het kan zijn dat je (veel) meer spaargeld hebt dan deze noodzakelijke, financiële buffer. Spaargeld levert nauwelijks nog rente op. In zo’n situatie kan het aantrekkelijk zijn om de kosten van het verduurzamen van jouw woning (deels) uit eigen middelen te financieren.

  Bij nieuwe hypotheek extra financiering mogelijk
  Koop je een woning en sluit je daarvoor een hypotheek af, dan is het bij de meeste banken mogelijk een hoger bedrag te lenen als je dit hogere bedrag gebruikt om jouw woning duurzamer te maken. De kosten van het duurzaam maken van jouw woning kan je dan over een langere tijd uitsmeren terwijl je wel direct profiteert van de besparingen.

  Energiebespaarbudget
  Kies je een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie dan biedt een aantal banken een extra budget aan om met de hypotheek mee te lenen. Je kunt dan nadat je de woning in eigendom hebt gekregen in rust uitzoeken wat voor jouw situatie de meest interessante maatregelen zijn om te nemen. Hiervoor heb je dan maximaal twee jaar de tijd. Heb je een beslissing genomen dan is dit budget voor jou beschikbaar. Op dit moment bedraagt het energiebespaarbudget maximaal 6% van de waarde van de woning.

  Energiebespaarlening
  Een weer andere optie is de energiebespaarlening. Deze kan ook gebruikt worden door eigenaren van een woning, los van de vraag of zij wel of geen hypotheek hebben. De energiebespaarlening is een lening die wordt verstrekt door het Nationaal Warmtefonds en is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatie of een zuinige HR-ketel. Het maximale bedrag dat geleend kan worden bedraagt €25.000,- waarbij er looptijden zijn van 7,10,15 en 20 jaar. Ben je bereid zeer ingrijpende energiebesparende maatregen door te voeren, dan zijn leningen tot €65.000,- zelfs mogelijk.

  Duurzaamheidslening
  Bepaalde gemeenten, (zeker niet alle!) bieden een duurzaamheidslening aan. Tegen een gunstig tarief kun je dan geld lenen. Minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,-. De lening is alleen beschikbaar voor eigenaren die zelf in de woning wonen.

  Consumptief krediet
  In bepaalde situaties kan het aantrekkelijk zijn om de investering te financieren via een persoonlijke lening.

  Helder Hypotheekadvies staat voor je klaar
  Zoal je ziet zijn er veel mogelijkheden voor woningeigenaren om de kosten van het aanbrengen van energiebesparende maatregelen te financieren. Wat voor jou en passende keuze is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Als Erkend Adviseur Duurzaam Wonen helpt Linda van Loon – de Graaf  je graag met het zoeken van een oplossing die goed bij jou past. Kijk op helder-hypotheekadvies.nl of maak gelijk een vrijblijvende afspraak via 06-30032089.

  Op de plaats van een vroegere smederij en winkel/woonhuis aan de Sint Josephstraat in Dongen zijn nu twee unieke woningen te koop. Dit is dé unieke kans om je eigen bouwplannen te smeden!

  Je kunt hier een ruime woning op een mooie locatie in eigen beheer gaan verbouwen. We zetten de unieke eigenschappen en mogelijkheden van dit project op een rij:

  • Je koopt een bestaande opstal met eigen grond;
  • Je verbouwt zélf een woonruimte, daardoor tegen betaalbare kosten;
  • Alle woonfuncties op begane grond zijn mogelijk;
  • De woonplattegronden zijn naar je wens te wijzigen;
  • Ruime kavels, diepe tuinen en grote woonoppervlakten;
  • Eigen inrit en pad; Eigen parkeerplaatsen met grond voor garage/opslag;
  • Fijne woonplek in het centrum van Dongen;
  • Omgevingsvergunning voor de verbouw is afgegeven door de gemeente Dongen;
  • Ideaal voor een zelfbouwer die meerwaarde wil creëren.

   

  Het gaat om een ruime woning aan de Sint Josephstraat 90 met een vraagprijs van € 399.000,- k.k. en een woning aan de Sint Josephstraat 92 te Dongen met een vraagprijs van € 349.000,- k.k.

       

  Heb je vragen over het project of wil je graag bij het pand gaan kijken? Neem gerust contact op met Van den Bosch makelaars op 0162-321616 of mail naar m@kelaar.com.