blog


  Even leek het erop dat het prijsplafond voor energie in 2023 niet door kon gaan vanwege Europese regels. Maar op de valreep heeft de regering bekend gemaakt dat het er toch komt.

  Ook de energietoeslag van ongeveer € 1.300 blijft bestaan. Verder kunnen huiseigenaren gebruikmaken van subsidie om hun huis te verduurzamen. Daarmee komt de overheid Nederlandse huishoudens in 2023 financieel flink tegemoet als het gaat om energiekosten.

  Maximale prijs

  Het prijsplafond voor energie betekent dat je, tot een bepaalde hoeveelheid verbruik, een maximale prijs gaat betalen. Voor gas is die prijs volgend jaar € 1,45 per kubieke meter, voor de eerste 1.200 kuub die je verbruikt. De maximale prijs voor elektriciteit wordt volgend jaar € 0,40, voor de eerste 2.900 kWh.

  Bij een gemiddeld verbruik scheelt het prijsplafond een gemiddeld huishouden in 2023 zo’n € 2.500 per jaar aan kosten voor energieverbruik.

  De praktijk: bijna iedereen heeft eigen prijsplafond

  In de praktijk is de regeling veel ingewikkelder. Dat komt omdat het jaar wordt opgedeeld in twee tijdvakken: voor en na de jaarafrekening met het energiebedrijf. Daardoor heeft bijna iedereen in de praktijk voor twee perioden een apart prijsplafond. Hoe dat precies zit, kun je hier en hier lezen.

  Alle kleingebruikers

  Het prijsplafond geldt voor alle kleinverbruikers. Naast huishoudens gaat het ook om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleinere mkb. Gebruik je meer energie dan het plafond? Dan betaal je voor het verbruik boven de hoeveelheden 1.200 kuub gas en 2.900 kWh elektriciteit gewoon de actuele marktprijs. Die is veel hoger.

  Warmtenet en blokverwarming

  Ook als jouw huis is aangesloten op een warmtenet profiteer je van het prijsplafond. Datzelfde gaat gelden voor huishoudens met blokverwarming, al zijn de details daarvan nog niet duidelijk. De overheid werkt met spoed aan een aparte regeling om ook deze groep tegemoet te komen in hun energiekosten.

  Energietoeslag

  Huishoudens met een laag inkomen kunnen volgend jaar opnieuw voor een energietoeslag van ongeveer € 1.300 in aanmerking komen. Je moet dan wel ouder zijn dan 21 jaar en je mag per maand niet meer verdienen dan € 1.310,05 (alleenstaand) of € 1.871,50 (samenwonend). Heb je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering? Dan krijg je de toeslag automatisch. Zo niet, dan moet je de energietoeslag zelf aanvragen bij de gemeente, ook als je deze in 2022 al hebt ontvangen.

  Energiesubsidie

  Huiseigenaren kunnen al langer gebruik maken van de ISDE-subsidie. Die bedraagt ongeveer 30% van de kosten als je twee of meer energiebesparende maatregelen treft. Om investeren in duurzaam wonen nog meer te stimuleren, wordt de regeling in 2023 uitgebreid. Ook als je maar één maatregel neemt, kom je volgend jaar voor subsidie in aanmerking. Je krijgt dan 15% van de kosten vergoed. Meer over de ISDE-subsidie en hoe je die kunt aanvragen lees je hier

  Vragen? Stel ze gerust!

  Heb je een vraag over dit artikel? Wil je verduurzamen, maar weet je niet precies hoe je dat moet financieren? Neem dan contact op met een van de Erkend Financieel Adviseurs van Floris’Hand. (Duurzaam Wonen adviseurs) en helpt je graag verder om alles helder te krijgen.

  Stress over de stijgende energiekosten? Mede door de energiecrisis worden de verschillen tussen huizen met een gunstig en een minder gunstig energielabel steeds groter. Niet alleen in prijs en prijsvastheid, ook in verkoopbaarheid.

  Vergelijkbare woningen, waarvan de ene een hoger energielabel heeft dan de andere, verschillen al langer in verkoopprijs. Ook is de snelheid waarmee een duurzamer huis wordt verkocht hoger. Die verschillen nemen als gevolg van de energiecrisis snel toe, blijkt nu uit onderzoeken van het Kadaster en NVM-dochter Brainbay.

  Hogere verkoopprijs voor duurzamere woningen
  Het aantal verkochte woningen met een gunstig energielabel loopt minder snel terug én de prijsdaling is minder scherp dan bij huizen die minder duurzaam zijn. Sterker nog, in oktober is bij ongeveer tweederde van de verkochte woningen met een label A, B of C door de kopers overboden op de vraagprijs. Die huizen zijn sinds vorig jaar gemiddeld 10 procent duurder geworden.

  Flinke winst van G naar C
  Verduurzaming van je woning is dus niet alleen goed voor het milieu en de hoogte van je energierekening. Het is ook goed voor de verkoopwaarde van je huis. Vooral de ‘sprong’ van energielabel G naar C levert op papier flinke winst op. Dat verschil lag in 2021 op zo’n 8 procent, maar is in 2022 gegroeid naar bijna 12 procent, laten de cijfers zien.

  Verschil van € 50.000
  Woningen met label C werden in oktober verkocht voor een prijs die gemiddeld maar liefst 11,6 procent hoger was dan een vergelijkbare woning met een label G. Uitgaande van de gemiddelde woningprijs praat je dan over een bedrag van bijna € 50.000. Ter vergelijking: in juli van dit jaar was dit nog 7,9 procent oftewel € 34.000. Verduurzamen loont dus meer dan ooit, zeker als je een huis hebt dat slecht is geïsoleerd.
  Bron: levenwonen.nl


  Bezoek een van de inloopavonden op 5, 12 en 19 januari in De Cammeleur
  Wil je er eens met een expert over praten? Bezoek dan een van de inloopavonden op donderdag 5, 12 en 19 januari in Dongen. Als Erkend Financieel Adviseur is Helder Hypotheekadvies namelijk ook Financieel Adviseur Duurzaam Wonen en dus expert op het gebied van de financiering van jouw verduurzamingsproject. Linda van Loon – de Graaf legt uit hoe je met een hogere hypotheek je huis kunt verduurzamen en toch lagere maandlasten krijgt. Kom tussen 18.00 en 20.00 uur naar De Cammeleur. Want een fijn leven zonder zorgen over de energie, dat is wat je wilt.

  Kijk voor meer informatie op www.helder-hypotheekadvies.nl of maak gelijk een vrijblijvende afspraak via 06-30032089.

       

  In een koud Dongen was het zover! Moeskops’ Bouwbedrijf heeft gedurende week 50 verschillende appartementen in De Bibliothecaris opgeleverd.

                 

  De nieuwe bewoners, van de reeds opgeleverde appartementen, zijn enthousiast aan de slag gegaan om van hun nieuwe appartement een thuis te maken. Het nieuwe wooncomplex bestaat uit 23 appartementen van variabele grootte, verdeeld over drie woonlagen. Dongen heeft er weer prachtige nieuwe woningen bij aan de Mgr. Schaepmanlaan!

  De invoering van de Omgevingswet, de opvolger van het Bouwbesluit, is uitgesteld. En hiermee ook de Wet Kwaliteitsborging. 1 juli 2023 is nu door de Minister benoemd als nieuwe datum.

  De Wet Kwaliteitsborging moet zorgen voor kwalitatief goede gebouwen en bestaat uit een aantal maatregelen, zoals onafhankelijke kwaliteitscontroleurs en een betere aansprakelijkheidsregeling. Het heeft 3 doelen:

  • verbeterde (borging van de) bouwkwaliteit
  • verbeterde positie van de consument
  • stimuleren van kwaliteitsverbetering en faalkostenvermindering

   

  Lees hier meer over de Wet Kwaliteitsborging

  Wanneer je erover denkt om je woning te verduurzamen, kan het zijn dat je even niet weet waar te beginnen of hoe dit te financieren. Helder Hypotheekadvies zette voor ons een aantal zaken op een rijtje.

   

  Veel mogelijkheden om de woning energiezuiniger te maken

  Er zijn heel veel mogelijkheden om een woning energiezuiniger te maken. Het mooiste is natuurlijk wanneer bij nieuwbouw deze maatregelen direct worden doorgevoerd. Maar veel van de maatregelen zijn ook bij bestaande bouw mogelijk. Naast het “energie-gedrag” van de bewoners zelf zijn belangrijke maatregelen om de woning energiezuiniger te maken onder meer het aanbrengen van:

  • Warmtepomp;
  • Zonnepanelen;
  • Spouwmuurisolatie;
  • Dakisolatie;
  • Vloerisolatie;
  • HR++ beglazing.

   

  Veel mogelijkheden om te financieren

  Maatregelen om de woning energiezuiniger te maken zijn feitelijk een investering. Je maakt nu kosten maar na een bepaalde periode heb je deze investering terugverdiend doordat de energielasten maand na maand lager zijn dan zonder deze maatregelen. Daarnaast zal je zien dat in de komende tijd er steeds grotere verschillen gaan ontstaan in de waarde van woningen die wel en niet energiezuinig zijn.

  Het nu energiezuiniger maken van jouw woning vraagt een investering. Dit wil zeggen dat je nu in één keer de kosten van deze maatregelen moet betalen terwijl de besparingen pas in de komende jaren plaatsvinden. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze kosten te financieren. Wij zetten onderstaand de belangrijkste op een rij.

  Vanuit spaargeld
  Het is belangrijk om te beschikken over voldoende spaargeld om onverwachte calamiteiten op te vangen. Wij noemen dit een “financiële buffer”. Maar het kan zijn dat je (veel) meer spaargeld hebt dan deze noodzakelijke, financiële buffer. Spaargeld levert nauwelijks nog rente op. In zo’n situatie kan het aantrekkelijk zijn om de kosten van het verduurzamen van jouw woning (deels) uit eigen middelen te financieren.

  Bij nieuwe hypotheek extra financiering mogelijk
  Koop je een woning en sluit je daarvoor een hypotheek af, dan is het bij de meeste banken mogelijk een hoger bedrag te lenen als je dit hogere bedrag gebruikt om jouw woning duurzamer te maken. De kosten van het duurzaam maken van jouw woning kan je dan over een langere tijd uitsmeren terwijl je wel direct profiteert van de besparingen.

  Energiebespaarbudget
  Kies je een hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie dan biedt een aantal banken een extra budget aan om met de hypotheek mee te lenen. Je kunt dan nadat je de woning in eigendom hebt gekregen in rust uitzoeken wat voor jouw situatie de meest interessante maatregelen zijn om te nemen. Hiervoor heb je dan maximaal twee jaar de tijd. Heb je een beslissing genomen dan is dit budget voor jou beschikbaar. Op dit moment bedraagt het energiebespaarbudget maximaal 6% van de waarde van de woning.

  Energiebespaarlening
  Een weer andere optie is de energiebespaarlening. Deze kan ook gebruikt worden door eigenaren van een woning, los van de vraag of zij wel of geen hypotheek hebben. De energiebespaarlening is een lening die wordt verstrekt door het Nationaal Warmtefonds en is bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen zoals bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatie of een zuinige HR-ketel. Het maximale bedrag dat geleend kan worden bedraagt €25.000,- waarbij er looptijden zijn van 7,10,15 en 20 jaar. Ben je bereid zeer ingrijpende energiebesparende maatregen door te voeren, dan zijn leningen tot €65.000,- zelfs mogelijk.

  Duurzaamheidslening
  Bepaalde gemeenten, (zeker niet alle!) bieden een duurzaamheidslening aan. Tegen een gunstig tarief kun je dan geld lenen. Minimaal €2.500,- en maximaal €25.000,-. De lening is alleen beschikbaar voor eigenaren die zelf in de woning wonen.

  Consumptief krediet
  In bepaalde situaties kan het aantrekkelijk zijn om de investering te financieren via een persoonlijke lening.

  Helder Hypotheekadvies staat voor je klaar
  Zoal je ziet zijn er veel mogelijkheden voor woningeigenaren om de kosten van het aanbrengen van energiebesparende maatregelen te financieren. Wat voor jou en passende keuze is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Als Erkend Adviseur Duurzaam Wonen helpt Linda van Loon – de Graaf  je graag met het zoeken van een oplossing die goed bij jou past. Kijk op helder-hypotheekadvies.nl of maak gelijk een vrijblijvende afspraak via 06-30032089.

  Op de plaats van een vroegere smederij en winkel/woonhuis aan de Sint Josephstraat in Dongen zijn nu twee unieke woningen te koop. Dit is dé unieke kans om je eigen bouwplannen te smeden!

  Je kunt hier een ruime woning op een mooie locatie in eigen beheer gaan verbouwen. We zetten de unieke eigenschappen en mogelijkheden van dit project op een rij:

  • Je koopt een bestaande opstal met eigen grond;
  • Je verbouwt zélf een woonruimte, daardoor tegen betaalbare kosten;
  • Alle woonfuncties op begane grond zijn mogelijk;
  • De woonplattegronden zijn naar je wens te wijzigen;
  • Ruime kavels, diepe tuinen en grote woonoppervlakten;
  • Eigen inrit en pad; Eigen parkeerplaatsen met grond voor garage/opslag;
  • Fijne woonplek in het centrum van Dongen;
  • Omgevingsvergunning voor de verbouw is afgegeven door de gemeente Dongen;
  • Ideaal voor een zelfbouwer die meerwaarde wil creëren.

   

  Het gaat om een ruime woning aan de Sint Josephstraat 90 met een vraagprijs van € 399.000,- k.k. en een woning aan de Sint Josephstraat 92 te Dongen met een vraagprijs van € 349.000,- k.k.

       

  Heb je vragen over het project of wil je graag bij het pand gaan kijken? Neem gerust contact op met Van den Bosch makelaars op 0162-321616 of mail naar m@kelaar.com.

   

  Aan de Middellaan in Dongen worden 71 huurappartementen gerealiseerd. In Residentie Nassau bevinden zich 13 verschillende type appartementen. De variatie is groot!

   

  PROJECTNAAM

  Residentie Nassau

  LOCATIE

  Middellaan

  WONINGEN

  71 huurappartementen

  STATUS

  Inschrijving gestart

  PROJECTONTWIKKELAAR

  Harthoorn Property Group

  MAKELAAR

  Van den Bosch Makelaars

  WEBSITE

  www.residentienassau.nl

  MEER INFO

  Aan de Middellaan in Dongen worden 71 huurappartementen gerealiseerd. In Residentie Nassau bevinden zich 13 verschillende type appartementen. De variatie is groot!

  Steeds meer huiseigenaren die doorstromen naar een volgende woning nemen hun hypotheek mee. Reden? De rente die daarvoor geldt, is lager dan er nu wordt aangeboden. Op termijn kan dat veel geld schelen. De hypotheek moet dan wel een verhuisregeling kennen. De verhuisregeling is vooral interessant voor ‘doorstromers’ die in de voorbije jaren een hypotheek afsloten met een looptijd van twintig, of zelfs dertig jaar. Ze kozen hiervoor omdat de rente keer op keer het laagterecord verbrak.

  Rentevaste periode

  Wanneer de voorwaarden van de hypotheek het toelaten, kun je het totaalbedrag ervan inbrengen bij een nieuwe lening tegen de oorspronkelijke (lage) rente. Deze betaal je vervolgens zolang de oorspronkelijke rentevaste periode loopt. Daarna ga je over dit deel een dan geldende rente betalen. Vergt de aanschaf van de woning meer geld? Voor het restantbedrag sluit je dan een tweede hypotheek af, tegen een marktrente die op dit moment geldt. De hoogte daarvan verschilt per geldverstrekker en varieert met hoe lang je percentage vastlegt — voor langere periodes gelden wat hogere percentages.

  NHG en het energielabel
  Hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kennen een lager risico, en banken honoreren dat met een lagere rente. NHG is beperkt tot woningen van maximaal € 355.000 (of tot 6% extra voor te nemen energiebesparende maatregelen, dus maximaal € 376.300). Heeft of krijgt de woning een gunstig energielabel dan bieden sommige geldverstrekkers rentekorting. Wat per saldo voordeliger is, bespreek je het beste met je hypotheekadviseur.

   

  Herontdekt

  De afgelopen jaren maakten maar weinigen gebruik van de verhuisregeling. Logisch ook, als voor een nieuwe lening een veel lager percentage geldt. Voor velen was dit juist aanleiding hun bestaande hypotheek over te sluiten naar een met lagere maandlasten. Deze huishoudens kunnen die lagere rente dus (deels) behouden, wanneer ze binnen de lopende rentevaste periode alsnog verkassen.

  Sinds het begin van dit jaar is de hypotheekrente met zo’n 2%-punten gestegen, ongeveer naar het niveau van 2015. Als je dan je lagere rente kunt behouden, scheelt dat per maand een paar tientjes, tot honderden euro’s. Wanneer die rente nog lang vast staat, kan dat oplopen tot duizenden euro’s voordeel.

  Alsnog oversluiten?
  Vanaf oktober 2021 was er een ware stormloop van oversluiters en mensen die nog wilden bijlenen voor bijvoorbeeld een verbouwing, vóór de rente nog verder zou stijgen. Of het oversluiten van je huidige hypotheek nu nog voordeel biedt, hangt af van het percentage dat je betaalt en hoe lang dit nog vastligt. Door de gestegen rente is een eventuele boete wel wat lager dan eerder. Mocht de rente verder stijgen dan is nu lenen voor die lang geplande verbouwing misschien een goed idee.

   

  Niet altijd gunstig

  Met het oplopen van de rente maakt op dit moment naar schatting zo’n een op de vijf ‘doorstromers’ gebruik van de verhuisregeling. Daaruit blijkt al wel dat deze niet onder alle omstandigheden een aanrader is. Als de rentevaste periode binnen een of twee jaar alweer afloopt, kunnen er redenen zijn toch het volledig benodigde bedrag in een nieuwe hypotheek onder te brengen. En als je bestaande hypotheek van vóór 2015 is, betaal je bovendien misschien ook nog een hoger percentage dan wat je nu kunt krijgen. Meeverhuizen biedt dan geen voordeel.

  Soms niet mogelijk
  Niet elke hypotheek kun je meeverhuizen – dat ligt aan de voorwaarden van de leningovereenkomst. Ook bij een scheiding doemen er obstakels op. Vaak kan maar één partij van de regeling gebruik maken. Ook daarover stem je dus onderling het beste even tijdig af, al dan niet in samenspraak met je adviseur en/of een mediator.

  Bron: Nationale Hypotheekbond

   

  Helder Hypotheekadvies staat voor je klaar
  Wil je meer weten over de financiële mogelijkheden om je woning te verduurzamen? Als specialist op het gebied van financiële zaken helpen we je graag verder. Kijk op helder-hypotheekadvies.nl of maak gelijk een vrijblijvende afspraak via 06-30032089.

  De verkoop van Achttien81 verloopt succesvol. Een groot deel van de 18 industriële lofts en de 18 twee-onder-een-kapwoningen zijn onder optie en de eerste kopers hebben de koopaannemingsovereenkomst al getekend.

  Nog een aantal woningen beschikbaar

  Heb jij in de eerste verkoopronde de inschrijving gemist? Of wil jij bij nader inzien toch heel erg graag op deze bijzondere plek wonen? Dat kan! Je kan je nog steeds inschrijven via www.achttien81.nl waar je de informatie kan vinden over de beschikbare woningen en de bijbehorende koopsommen. Natuurlijk ben je ook van harte welkom bij een van de makelaars die je graag informeren over de mogelijkheden.

  KIN Makelaars:                 0162-726 926         Hoge Ham 93 te Dongen
  Van de Water Groep:       0162-447 447         Keiweg 24 te Oosterhout

  Voor een rondleiding in het monument of op de locatie van de twee-onder-een-kapwoningen kan je ook bij bovenstaande makelaars terecht. Zij zijn je graag van dienst.