blog


  Je eerste huis kopen is een geweldige ervaring, maar tegelijkertijd ook best spannend. Niet alleen omdat het om een groot bedrag gaat, maar ook omdat er veel bij komt kijken. In dit artikel vind je de belangrijkste aandachtspunten. 

   

  De zoektocht naar een eigen huis begint vaak met de vraag hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Deze vraag kun je beter aan een specialist stellen dan aan een eenvoudige rekentool op internet. Een Erkend Financieel Adviseur kijkt verder dan alleen je inkomen en weet precies welke mogelijkheden er zijn. Hij of zij kan je daarnaast veel nuttige informatie geven. Maak gerust een afspraak voor een – gratis – oriënterend gesprek. Daarna weet je wat je te besteden hebt en kun je veel gerichter op zoek naar jouw eerste huis.

  Hypotheekadvies

  Heb je jouw droomhuis gevonden? Dan is het hoog tijd om een nieuwe afspraak te maken met je adviseur. Die helpt je bij het kiezen van de hypotheek die het beste bij je past en vraagt deze voor je aan. Verder verzamelen jullie samen alle documenten die nodig zijn. Maar ook andere onderwerpen komen aan bod, zoals energiebesparende voorzieningen, de verzekering van je huis en je toekomstige financiën.

  Koopcontract

  Als jij en de verkoper het eens zijn over de prijs en de voorwaarden, moeten jullie een koopcontract tekenen. Meestal stelt de verkopende makelaar dit op. In het contract kunnen ontbindende voorwaarden staan. Bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering of een bouwkundige keuring. In dat geval kun je het contract laten ontbinden als jij de hypotheek niet rond krijgt of als er bij de keuring bouwkundige gebreken aan het licht komen.

  Ook de verkoper moet akkoord zijn met de ontbindende voorwaarden en dat is lang niet altijd het geval. Zonder ontbindende voorwaarden loop jij als koper een risico: mocht je om wat voor reden het huis toch niet kopen, dan moet je een boete betalen. Meestal is die 10% van de overeengekomen verkoopprijs.

  Bouwkundige keuring

  Om te weten of je toekomstige woning in goede staat is, laat je een bouwkundige keuring uitvoeren. Dit kan in principe al voordat je het koopcontract tekent, maar dan moet de verkopende partij dit ook willen. Zo’n keuring is soms verplicht, bijvoorbeeld als de hypotheekverstrekker erom vraagt.

  Hypotheek aanvragen

  Voordat de bank een hypotheek verleent, moet je een taxatierapport van je nieuwe huis hebben. Dit kun je het beste laten opstellen door een erkende taxateur. Het rapport stuur je naar je adviseur, die aansluitend de hypotheek voor je kan aanvragen.

  Eindinspectie

  Dan komt eindelijk de grote dag waarop je officieel eigenaar wordt van jouw eerste huis: de sleuteloverdracht bij de notaris. Voor het zover is, doe je samen met de makelaar – en vaak ook de verkoper – de eindinspectie. Daarbij kijk je of alles in het huis er uitziet zoals beschreven in het koopcontract. Dit is ook het moment om de meterstanden te noteren.

  Naar de notaris

  Aansluitend gaan jullie naar de notaris om de hypotheekakte en de leveringsakte te tekenen. Als alle handtekeningen zijn gezet, is het huis van jou en krijg je de sleutels. De notaris verzorgt de eindafrekening en stuurt de hypotheekgegevens naar het Kadaster.

  Niet vergeten!

  Vergeet niet om door te geven dat je gaat verhuizen. Niet alleen aan familie en vrienden, maar ook – of vooral – aan instanties zoals de gemeente en je bank, et cetera. Vergeet ook de huisarts niet. Verder moet je natuurlijk bijtijds een energiecontract afsluiten, anders zit je zonder stroom en gas. En zorg ervoor dat je contracten en abonnementen op je oude woning tijdig opzegt.

  Kosten

  Naast de koopprijs van je huis moet je andere kosten maken. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor het hypotheekadvies, de taxatie, de notaris en het eventuele bouwkundige onderzoek. Eén voordeel: een deel van die kosten mag je aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting.

  (bron: levenwonen.nl)

   

  Helder Hypotheekadvies staat voor je klaar

  Heb je nog vragen over dit artikel of wil je een vrijblijvend gesprek om te bekijken wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met Helder Hypotheekadvies uit Dongen. Adviseur Linda van Loon helpt je graag bij het kopen van je eerste huis!

  Kijk voor meer informatie op www.helder-hypotheekadvies.nl of neem contact op via 06-30032089.

  De regels voor de hypotheekrenteaftrek zijn flink veranderd. Dat raakt starters, maar ook huiseigenaren met een hypotheek van voor 2011 kunnen ermee te maken krijgen. Waarmee moet je rekening houden en welke nieuwe oplossingen kwamen erbij?

   

  Voor veel ouderen komt er een moment waarop het huis ineens te groot voelt of de trappen een dagelijkse uitdaging worden. En zelfs als je nog topfit bent, kan een ‘empty nest’ je aan het denken zetten over je woonwensen. Mag het compacter, of comfortabeler, wil je een huisje in het groen of juist terug naar de stad? Mogelijk past je huis nog prima, maar heb je meer wensen dan je pensioen­inkomen toelaat. Dan zoek je eigenlijk meer ruimte in je bestedingsbudget.

  Er zijn genoeg redenen om de regels rond je hypotheek eens onder de loep te nemen, want er is aardig wat veranderd rond bijvoorbeeld de renteaftrek. Vier zaken om rekening mee te houden.

  1. Verplicht aflossen bij een nieuwe hypotheek

  Sinds 2013 is de regel dat starters alleen rente mogen aftrekken die ze betalen voor een hypotheek die zij volledig aflossen. Deze verplichting geldt niet voor leningen die vóór 2013 zijn afgesloten: dankzij het ‘overgangsrecht’ behoud je het recht op hypotheekrenteaftrek.

  Heb je voor je volgende woning een extra hypotheek nodig en wil je de rente daarvan aftrekken? Dan moet je die lening wel binnen dertig jaar volledig aflossen. Wat je financiert met een hypotheek van voor 2013 valt dus buiten deze regel.

  Het recht op aftrek houdt wel een keer op: sinds 2001 geldt hiervoor een maximum van dertig jaar. Vanaf 2031 moeten steeds meer aflossingsvrije huishoudens er dus rekening mee houden dat hun netto lasten verhoudings­gewijs behoorlijk stijgen. Twijfel je erover of je dat kunt betalen, overleg dan even met je adviseur.

  2. Niet meer dan helft aflossingsvrij

  Voor nieuwe hypotheken geldt bovendien een afspraak die geldverstrekkers in 2011 onderling maakten. Die houdt in dat je niet meer dan de helft van de marktwaarde van het onderpand aflossingsvrij mag financieren. Ga je verhuizen en is je hypotheek nu geheel of grotendeels aflossingsvrij, dan krijg je daar mogelijk mee te maken. Dat hangt af van de overwaarde van je huidige woning en hoeveel je bij moet lenen. Je adviseur kan daar een berekening voor maken.

  3. Aanpassen spaar- of beleggingshypotheek?

  Het overgangsrecht geldt ook voor andere hypotheekvormen. Sloot je voor 2013 een spaar- of beleggingshypotheek af, dan mag je deze meenemen en behoud je over dit deel recht op hypotheekrenteaftrek.

  Verder is het sinds 2017 toegestaan je inleg in deze producten zonder wachtperiode te gebruiken voor een aflossing — eerder kon dat pas na 15 jaar. Of dit verstandig is? Bespreek je beter even met je adviseur. Het heeft namelijk gevolgen voor je belasting­aftrek. En deze hypotheekvormen kennen specifieke voorwaarden en voordelen die je bij aflossen / oversluiten zou verliezen. Niet voor niets vinden veel starters het jammer dat de spaar- en beleggings­variant voor hen niet meer beschikbaar is.

  4. Even afstemmen vóór je 57e

  Wil je nog wat aanpassen aan je hypotheek dan is het gunstig dat vóór je 57e te doen. Bijvoorbeeld omdat je overweegt te verhuizen, je woning wilt laten verbouwen, of geld wilt vrijmaken om een kind aan een woning te helpen. Als je namelijk binnen tien jaar de AOW-leeftijd bereikt, moeten geldverstrekkers nu al rekening houden met je pensioeninkomen. Dat ligt gemiddeld zo’n 30% lager en beperkt dus je mogelijkheden.

  Overigens geen nood als je al ouder bent. Ook dan zijn er nog tal van (nieuwe) opties.

  Seniorenhypotheek

  Zelfs na je pensioen kun je nog een hypotheek afsluiten, oversluiten of verhogen. Wel gelden er soms  andere (deels gunstiger) voorwaarden dan voor andere doelgroepen. Naast de bekende annuïtaire, lineaire of aflossingsvrije lening, ontwikkelden diverse aanbieders bovendien producten speciaal voor senioren. Bij velen zorgen de sterk gestegen prijzen voor een flinke overwaarde. En dat biedt je het vermogen om nog van alles te kunnen doen, ook zonder de woning te verkopen.Waar denk jij aan? Simpelweg wat ‘rijker’ leven, de woning verbouwen of verhuizen. Of je extra vrije tijd vieren in een tweede woning, luxe camper of tijdens een jaarlijkse cruise. Misschien wil je juist een ander helpen met een (belastingvrije) schenking, of toch liever een familiebank­lening? Er is overigens niet één senioren­hypotheek, maar een scala aan mogelijkheden — elk met zijn eigen prijskaartje. Juist daarom komt onafhankelijk advies van pas bij een weloverwogen keuze.

  Helder Hypotheekadvies staat voor je klaar

  Neem voor een vrijblijvend gesprek gerust eens contact op met Helder Hypotheekadvies uit dongen. Adviseur Linda van Loon – de Graaf brengt de mogelijkheden graag voor je in kaart.

  Kijk voor meer informatie op www.helder-hypotheekadvies.nl of maak gelijk een vrijblijvende afspraak via 06-30032089.

   

   

   

  Op zoek naar jouw droomhuis? Maar heb je al een aantal keren tevergeefs een bod gedaan? Dan kan de Bieden met Zekerheid verzekering je kans verhogen. Met deze verzekering plaats je een bod zonder financieringsvoorbehoud.

   

  De huizenmarkt verandert in een rap tempo. Steeds meer huizenkopers zijn genoodzaakt een bod uit te brengen zonder een voorbehoud van financiering. Dit brengt echter grote risico’s met zich mee. Wil jij geen financieel risico lopen en een grote kans maken op jouw droomhuis?

  Bieden met Zekerheid verzekering

  Met Bieden met Zekerheid plaats je verzekerd een bod zónder financieringsvoorbehoud én maak je 4 x meer kans om het winnende bod te hebben. Een “Bieden met Zekerheid Verzekering“ is een verzekering die de boete betaald, mocht jouw financiering voor jouw woning onverhoopt niet rondkomen. Door deze verzekering kun jij bieden zonder voorbehoud van financiering én loop jij geen risico op een boete. Een aanbod zonder financieringsvoorbehoud is buitengewoon aantrekkelijk voor de verkoper. In het geval van een aanbod met financieringsvoorbehoud moet de verkoper immers zes tot acht weken wachten voordat de koop definitief doorgaat. Een aanbod zonder voorbehoud betekent dat de verkoper al na de wettelijk verplichte bedenktijd van drie dagen zekerheid heeft. Hierdoor wordt zo’n aanbod in de praktijk vier keer vaker geaccepteerd dan een aanbod met voorbehoud. Bovendien komt het vaak voor dat een verkoper ervoor kiest een lager bod te aanvaarden simpelweg omdat er geen financieringsvoorbehoud aan verbonden is.

  Mogelijk heb je ook al een aantal keren tevergeefs een bod gedaan op een woning en ben je nog niet geslaagd om koper te worden van een bestaande woning (of een nieuwbouwwoning waarbij een bankgarantie wordt gevraagd). Laat je informeren over jouw mogelijkheden omtrent:

  • Hoe kan ik wél een huis kopen?
  • Krijg meer kans in de woningmarkt
  • Een bod doen met een goed gevoel
  • Laat gratis jouw hypotheek checken
  • Bieden met zekerheid

  Het aanvragen van de verzekering is geheel gratis. Pas bij succes (dus het winnende bod), betaal je € 850,-. Voor het voorafgaande financiële onderzoek geldt een standaardtarief van € 250.

  Vrijblijvend gesprek

  Wil je er ook eens met een expert over praten? Of wil je meer weten over dit product  en of het voor jou een optie is? Neem dan contact op met Floris’Hand. Als Erkend Financieel Adviseurs zijn we namelijk voorstander van de nodige zekerheden.  Bel 0162-372237 of mail  naar welkom@florishand.nl om een afspraak te maken voor een vrijblijvend gesprek. We helpen je graag verder!

  Na vaststelling van het bestemmingsplan in 2023 is er een voorlopig ontwerp voor de buitenruimte van de nieuwe woonwijk Noorderbunder gemaakt. Naast de bouw van 300 woningen wordt het een natuurinclusieve wijk met zoveel mogelijk ruimte voor groen. De voetganger en elkaar kunnen ontmoeten staat centraal in deze nieuwe woonwijk.

  Tijdens het uitwerken van het voorlopig ontwerp voor de openbare ruimte is er ook een marktconsultatie met marktpartijen geweest. Daarna is de selectieprocedure gestart om een ontwikkelaar te selecteren die de nieuwe woonwijk gaat ontwikkelen. Van alle ontvangen inzendingen zijn 18 inzendingen beoordeeld. De 4 partijen die als beste werden beoordeeld zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de vervolgstap, de gunningsprocedure. Het streven van de gemeente Dongen is om binnenkort de gunning definitief aan een ontwikkelaar toe te kennen.

  Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom Noorderbunder? Alle informatie is door de gemeente verzameld op samen.dongen.nl.

  Na de plotselinge stijging in 2022 en een verdere verhoging in 2023 daalt de hypotheekrente sinds enkele maanden weer. Wat heeft het vervolg van 2024 in petto?

  De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van meerdere factoren. Eén daarvan is het rentepercentage dat de Europese Centrale Bank (ECB) vaststelt. Dat is met 4% historisch hoog, met als doel de inflatie een halt toe te roepen. Volgens ECB-president Christine Lagarde verandert dit niet voor de zomer van 2024.

  Hypotheekrente en kapitaalmarktrente

  De financiële markt ging er vanuit dat de ECB de rente eerder zou gaan verlagen. Nu dat niet zo is, stijgt de zogenoemde kapitaalmarktrente. En omdat banken en andere hypotheekverstrekkers het geld voor hun hypotheken lenen op de financiële markt, is de kans groot dat de hypotheekrente ook omhoog gaat.

  Tweede helft 2024

  Experts zijn echter een stuk optimistischer over de tweede helft van dit jaar. Persbureau Bloomberg heeft meerdere economen gevraagd naar hun verwachtingen. Zij voorspellen dat de ECB vanaf juni de belangrijkste rentetarieven in vier stappen zal verlagen van 4% naar 3%. Als dat gebeurt, is een verlaging van de hypotheekrente een logisch gevolg.

  Een andere factor die de hoogte van de hypotheekrente bepaalt, is de concurrentie tussen aanbieders van hypotheken. Die concurrentie is momenteel groot, waardoor veel geldverstrekkers niet snel hun rente (sterk) zullen verhogen.

  Huizenprijs omhoog

  Of wachten op een lagere hypotheekrente een goede strategie is wanneer je een huis wilt kopen, valt te bezien. De huizenprijs stijgt namelijk alweer enkele maanden en zal dat naar verwachting blijven doen. Verder is de rentedaling in de tweede helft van 2024 slechts een voorspelling, geen zekerheid.
  Bron: levenwonen.nl

  Helder Hypotheekadvies staat voor je klaar

  Als je een huis wilt kopen, je bestaande hypotheek wilt oversluiten of de renteperiode opnieuw moet vastzetten, moet je deze ontwikkelingen natuurlijk wel meewegen in je beslissing. Neem gerust eens contact op met Helder Hypotheekadvies uit Dongen. Adviseur Linda van Loon – de Graaf kan je helpen door verschillende scenario’s voor je door te rekenen.

  Kijk voor meer informatie op www.helder-hypotheekadvies.nl of maak gelijk een vrijblijvende afspraak via 06-30032089.

  Ben je op zoek naar een patiowoning of een huurappartement? En vind jij een nieuwbouwwoning aantrekkelijk? Van den Bosch makelaars heeft nu nieuw aanbod.

  De Pijp: 3 patiowoningen

  De patiowoningen liggen aan de Nieuwstraat in Dongen. Middenin het centrum met alle voorzieningen op loopafstand.

  Hoogenhof: 2 patiowoningen en 8 huurappartementen

       

  Achter de Hubo aan de Hoge Ham, in het centrum van Dongen, worden 2 patiowoningen en 8 huurappartementen gebouwd.

  Interesse?

  Geïnteresseerd en wil je meer informatie? Neem dan contact op met Van Den Bosch makelaars via 0162 32 16 16 of www.vandenboschmakelaars.com.

  PROJECTNAAM

  Residentie Nassau

  LOCATIE

  Middellaan

  WONINGEN

  71 huurappartementen

  STATUS

  Inschrijving gestart

  PROJECTONTWIKKELAAR

  Harthoorn Property Group

  MAKELAAR

  Van den Bosch Makelaars

  WEBSITE

  www.residentienassau.nl

  MEER INFO

  Aan de Middellaan in Dongen worden 71 huurappartementen gerealiseerd. In Residentie Nassau bevinden zich 13 verschillende type appartementen. De variatie is groot!

  Zowel Hypotheken Data Center (HDN) als de makelaars van NVM zien in de cijfers van het derde kwartaal eindelijk weer tekenen van herstel van de woningmarkt. Na een fikse afname lag het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning de afgelopen drie maanden praktisch gelijk aan dat van vorig jaar. Aspirant-kopers lenen ook wat meer, en brengen wat meer eigen geld in. Bieden-boven-de-vraagprijs gebeurt ook weer vaker.

  In het tweede kwartaal lag het aantal hypotheekaanvragen nog 35% lager dan een jaar eerder en betrof de aanvraag een hypotheek van gemiddeld € 330.000. In de laatste cijfers steeg het leenbedrag met € 8.000 en nam ook de gemiddelde aankoopprijs van een woning met ruim € 11.000 toe, tot € 454.500. De inbreng van eigen geld lag in beide kwartalen op € 41.500.

  Opmars jongere kopers

  Interessant is dat vooral jongere kopers de huizenmarkt aanjagen. Hun aandeel is binnen één jaar met zes procentpunten gestegen, en in vergelijking met het vorige kwartaal zelfs met een kwart. Inmiddels wordt ruim de helft van de hypotheekaanvragen ingediend door mensen jonger dan 35 jaar. Dit vormt een opmerkelijke trendbreuk ten opzichte van voorgaande jaren, waarin deze groep moeilijk toegang kreeg tot de oververhitte woningmarkt. De groei komt met name door transacties van woningen onder de drie ton.

  Het aantal aanvragen van starters voor duurdere woningen daalde. Ook van ‘opstromers’ — huizenbezitters die naar een duurder segment verhuizen — daalde het aantal aanvragen. Er was wel groei bij ‘doorstromers met NHG’ dus voor woningen tot € 405.000. Alleen zocht ook groep een hypotheek voor een woning van gemiddeld ‘maar’ € 330.000.

  Positieve trend huizenmarkt?

  In het voorjaar van 2022 leidde de crisis in Oekraïne tot economische onzekerheid en een stijgende rente. Daardoor daalden de huizenprijzen en was er minder mobiliteit in de markt. In de laatste kwartaalcijfers kun je voorzichtig een (opkomend) herstel van de woningmarkt lezen. Of die trend zich voortzet? Juist recent stegen de rentes weer iets, wat de leenmogelijkheden van kopers beperkt. Aan de andere kant kregen veel Nederlanders een aardige salarisverhoging. In het derde kwartaal van 2023 zijn de cao-lonen (per uur inclusief bijzondere beloningen) met 6,1 procent toegenomen. Volgens het CBS is dat de grootste stijging in 40 jaar.

  Ondertussen loopt het woningtekort op, ook al richting een record. Nu is dat al 390.000, maar vierhonderdduizend-grens komt in zicht. Die schaarste zal nog wel even aanhouden, waardoor het goed mogelijk is dat de huizenprijzen nog wat verder oplopen. Op dit moment wordt er volgens de NVM ook alweer vaker boven de vraagprijs geboden.

  Verbouwen mag wat meer kosten

  Tegenover een toename in hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning, staat een afname in de vraag naar andere soorten hypotheken. Oversluiten naar een lagere rente of geld lenen voor het verbouwen en/of verduurzamen van de woning gebeurde bij een lage rente meer. Toch telde HDN het afgelopen kwartaal nog 16.200 aanvragen voor een verbouwing. En het gemiddelde leenbedrag steeg nog eens 6% tot € 51.500,-. In een schaarse woningmarkt kiezen groeiende gezinnen vaker voor een uitbouw of dakkapel. Anderen kiezen voor meer luxe en/of maken de woning geschikt om er ook op hogere leeftijd comfortabel te kunnen wonen.

  Verduurzamen

  Bij een op de zeven hypotheken voor een volgende woning wordt er extra budget gecreëerd voor energiebesparende maatregelen. Je mag (in 2023) tot 6% extra boven de marktwaarde van de woning lenen en in een bouwdepot storten. Daarna heb je nog twee jaar de tijd om te beslissen wat je laat uitvoeren, en door wie. Geld dat je over houdt, los je daarna direct af. In de tussentijd is de rente die je ontvangt gelijk aan die je betaalt, dus dat kost niets extra.

  Extra ruimte vanaf januari

  Kent je huidige woning een ongunstig energielabel? Er is nu al het nodige mogelijk via leningen en subsidies. Maar vanaf januari is er meer mogelijk om via je lopende of een extra hypotheek te investeren in het serieus terugdringen van je energieverbruik. Diverse maatregelen zorgt bovendien voor meer wooncomfort. Misschien een goed idee dus hierover al voor de donkere dagen je licht over op te steken bij je adviseur.

  Ben je benieuwd naar wat jouw woning energiezuiniger maakt?

  DOE DE VERBETER-JE-HUIS CHECK

  Helder Hypotheekadvies staat voor je klaar

  Heb je plannen om volgend jaar een huis te kopen en wil je graag weten wat jouw budget is? Heb je andere vragen over een lopende of nieuwe hypotheek? Neem dan contact op met Helder Hypotheekadvies. Adviseur Linda van Loon – de Graaf legt de mogelijkheden graag aan je uit. Kijk voor meer informatie op www.helder-hypotheekadvies.nl of maak gelijk een vrijblijvende afspraak via 06-30032089 .

  Bron: De Nationale Hypotheekbond

  De bevolking in Brabant neemt sterker toe dan voorheen gedacht. Dit blijkt uit de prognoses van de provincie Noord-Brabant die op 17 november zijn gepubliceerd.  In 2050 telt Brabant naar verwachting 3 miljoen inwoners, 375.000 meer dan in 2023. Dit is iets hoger dan de vorige prognose. Doordat de bevolking toeneemt zijn er ook meer woningen nodig. In 2050 is er behoefte aan 1,44 miljoen woningen. Dit zijn er ruim 85.000 meer dan in de vorige prognose uit 2020.

  Ook in Dongen wordt een toename van de bevolking verwacht. Er wonen nu zo’n 27.200 mensen in Dongen. In 2040 zullen dit er iets meer dan 29.700 zijn. Dat betekent dat ook in de gemeente Dongen er behoefte is aan extra woningen. De provincie heeft berekend dat er behoefte is aan ruim 2.100 woningen.  Dat zijn er 1.230 meer dan het aantal waarmee de gemeente Dongen rekening hield op basis van de prognose uit 2020.

  De gemeente Dongen is dan ook voor de langere termijn, tot 2040, op zoek naar nieuwe locaties voor woningbouw. Hiervoor wordt gekeken naar mogelijke inbreidingslocaties binnen het ‘stedelijk’ gebied van Dongen. Dit zijn de locaties waar het mogelijk is om woningen toe te voegen, en op deze manier het landelijk buitengebied te beschermen.