blog


    Na de plotselinge stijging in 2022 en een verdere verhoging in 2023 daalt de hypotheekrente sinds enkele maanden weer. Wat heeft het vervolg van 2024 in petto?

    De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van meerdere factoren. Eén daarvan is het rentepercentage dat de Europese Centrale Bank (ECB) vaststelt. Dat is met 4% historisch hoog, met als doel de inflatie een halt toe te roepen. Volgens ECB-president Christine Lagarde verandert dit niet voor de zomer van 2024.

    Hypotheekrente en kapitaalmarktrente

    De financiële markt ging er vanuit dat de ECB de rente eerder zou gaan verlagen. Nu dat niet zo is, stijgt de zogenoemde kapitaalmarktrente. En omdat banken en andere hypotheekverstrekkers het geld voor hun hypotheken lenen op de financiële markt, is de kans groot dat de hypotheekrente ook omhoog gaat.

    Tweede helft 2024

    Experts zijn echter een stuk optimistischer over de tweede helft van dit jaar. Persbureau Bloomberg heeft meerdere economen gevraagd naar hun verwachtingen. Zij voorspellen dat de ECB vanaf juni de belangrijkste rentetarieven in vier stappen zal verlagen van 4% naar 3%. Als dat gebeurt, is een verlaging van de hypotheekrente een logisch gevolg.

    Een andere factor die de hoogte van de hypotheekrente bepaalt, is de concurrentie tussen aanbieders van hypotheken. Die concurrentie is momenteel groot, waardoor veel geldverstrekkers niet snel hun rente (sterk) zullen verhogen.

    Huizenprijs omhoog

    Of wachten op een lagere hypotheekrente een goede strategie is wanneer je een huis wilt kopen, valt te bezien. De huizenprijs stijgt namelijk alweer enkele maanden en zal dat naar verwachting blijven doen. Verder is de rentedaling in de tweede helft van 2024 slechts een voorspelling, geen zekerheid.
    Bron: levenwonen.nl

    Helder Hypotheekadvies staat voor je klaar

    Als je een huis wilt kopen, je bestaande hypotheek wilt oversluiten of de renteperiode opnieuw moet vastzetten, moet je deze ontwikkelingen natuurlijk wel meewegen in je beslissing. Neem gerust eens contact op met Helder Hypotheekadvies uit Dongen. Adviseur Linda van Loon – de Graaf kan je helpen door verschillende scenario’s voor je door te rekenen.

    Kijk voor meer informatie op www.helder-hypotheekadvies.nl of maak gelijk een vrijblijvende afspraak via 06-30032089.

    Ben je op zoek naar een patiowoning of een huurappartement? En vind jij een nieuwbouwwoning aantrekkelijk? Van den Bosch makelaars heeft nu nieuw aanbod.

    De Pijp: 3 patiowoningen

    De patiowoningen liggen aan de Nieuwstraat in Dongen. Middenin het centrum met alle voorzieningen op loopafstand.

    Hoogenhof: 2 patiowoningen en 8 huurappartementen

         

    Achter de Hubo aan de Hoge Ham, in het centrum van Dongen, worden 2 patiowoningen en 8 huurappartementen gebouwd.

    Interesse?

    Geïnteresseerd en wil je meer informatie? Neem dan contact op met Van Den Bosch makelaars via 0162 32 16 16 of www.vandenboschmakelaars.com.

    PROJECTNAAM

    Residentie Nassau

    LOCATIE

    Middellaan

    WONINGEN

    71 huurappartementen

    STATUS

    Inschrijving gestart

    PROJECTONTWIKKELAAR

    Harthoorn Property Group

    MAKELAAR

    Van den Bosch Makelaars

    WEBSITE

    www.residentienassau.nl

    MEER INFO

    Aan de Middellaan in Dongen worden 71 huurappartementen gerealiseerd. In Residentie Nassau bevinden zich 13 verschillende type appartementen. De variatie is groot!

    Zowel Hypotheken Data Center (HDN) als de makelaars van NVM zien in de cijfers van het derde kwartaal eindelijk weer tekenen van herstel van de woningmarkt. Na een fikse afname lag het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning de afgelopen drie maanden praktisch gelijk aan dat van vorig jaar. Aspirant-kopers lenen ook wat meer, en brengen wat meer eigen geld in. Bieden-boven-de-vraagprijs gebeurt ook weer vaker.

    In het tweede kwartaal lag het aantal hypotheekaanvragen nog 35% lager dan een jaar eerder en betrof de aanvraag een hypotheek van gemiddeld € 330.000. In de laatste cijfers steeg het leenbedrag met € 8.000 en nam ook de gemiddelde aankoopprijs van een woning met ruim € 11.000 toe, tot € 454.500. De inbreng van eigen geld lag in beide kwartalen op € 41.500.

    Opmars jongere kopers

    Interessant is dat vooral jongere kopers de huizenmarkt aanjagen. Hun aandeel is binnen één jaar met zes procentpunten gestegen, en in vergelijking met het vorige kwartaal zelfs met een kwart. Inmiddels wordt ruim de helft van de hypotheekaanvragen ingediend door mensen jonger dan 35 jaar. Dit vormt een opmerkelijke trendbreuk ten opzichte van voorgaande jaren, waarin deze groep moeilijk toegang kreeg tot de oververhitte woningmarkt. De groei komt met name door transacties van woningen onder de drie ton.

    Het aantal aanvragen van starters voor duurdere woningen daalde. Ook van ‘opstromers’ — huizenbezitters die naar een duurder segment verhuizen — daalde het aantal aanvragen. Er was wel groei bij ‘doorstromers met NHG’ dus voor woningen tot € 405.000. Alleen zocht ook groep een hypotheek voor een woning van gemiddeld ‘maar’ € 330.000.

    Positieve trend huizenmarkt?

    In het voorjaar van 2022 leidde de crisis in Oekraïne tot economische onzekerheid en een stijgende rente. Daardoor daalden de huizenprijzen en was er minder mobiliteit in de markt. In de laatste kwartaalcijfers kun je voorzichtig een (opkomend) herstel van de woningmarkt lezen. Of die trend zich voortzet? Juist recent stegen de rentes weer iets, wat de leenmogelijkheden van kopers beperkt. Aan de andere kant kregen veel Nederlanders een aardige salarisverhoging. In het derde kwartaal van 2023 zijn de cao-lonen (per uur inclusief bijzondere beloningen) met 6,1 procent toegenomen. Volgens het CBS is dat de grootste stijging in 40 jaar.

    Ondertussen loopt het woningtekort op, ook al richting een record. Nu is dat al 390.000, maar vierhonderdduizend-grens komt in zicht. Die schaarste zal nog wel even aanhouden, waardoor het goed mogelijk is dat de huizenprijzen nog wat verder oplopen. Op dit moment wordt er volgens de NVM ook alweer vaker boven de vraagprijs geboden.

    Verbouwen mag wat meer kosten

    Tegenover een toename in hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning, staat een afname in de vraag naar andere soorten hypotheken. Oversluiten naar een lagere rente of geld lenen voor het verbouwen en/of verduurzamen van de woning gebeurde bij een lage rente meer. Toch telde HDN het afgelopen kwartaal nog 16.200 aanvragen voor een verbouwing. En het gemiddelde leenbedrag steeg nog eens 6% tot € 51.500,-. In een schaarse woningmarkt kiezen groeiende gezinnen vaker voor een uitbouw of dakkapel. Anderen kiezen voor meer luxe en/of maken de woning geschikt om er ook op hogere leeftijd comfortabel te kunnen wonen.

    Verduurzamen

    Bij een op de zeven hypotheken voor een volgende woning wordt er extra budget gecreëerd voor energiebesparende maatregelen. Je mag (in 2023) tot 6% extra boven de marktwaarde van de woning lenen en in een bouwdepot storten. Daarna heb je nog twee jaar de tijd om te beslissen wat je laat uitvoeren, en door wie. Geld dat je over houdt, los je daarna direct af. In de tussentijd is de rente die je ontvangt gelijk aan die je betaalt, dus dat kost niets extra.

    Extra ruimte vanaf januari

    Kent je huidige woning een ongunstig energielabel? Er is nu al het nodige mogelijk via leningen en subsidies. Maar vanaf januari is er meer mogelijk om via je lopende of een extra hypotheek te investeren in het serieus terugdringen van je energieverbruik. Diverse maatregelen zorgt bovendien voor meer wooncomfort. Misschien een goed idee dus hierover al voor de donkere dagen je licht over op te steken bij je adviseur.

    Ben je benieuwd naar wat jouw woning energiezuiniger maakt?

    DOE DE VERBETER-JE-HUIS CHECK

    Helder Hypotheekadvies staat voor je klaar

    Heb je plannen om volgend jaar een huis te kopen en wil je graag weten wat jouw budget is? Heb je andere vragen over een lopende of nieuwe hypotheek? Neem dan contact op met Helder Hypotheekadvies. Adviseur Linda van Loon – de Graaf legt de mogelijkheden graag aan je uit. Kijk voor meer informatie op www.helder-hypotheekadvies.nl of maak gelijk een vrijblijvende afspraak via 06-30032089 .

    Bron: De Nationale Hypotheekbond

    De bevolking in Brabant neemt sterker toe dan voorheen gedacht. Dit blijkt uit de prognoses van de provincie Noord-Brabant die op 17 november zijn gepubliceerd.  In 2050 telt Brabant naar verwachting 3 miljoen inwoners, 375.000 meer dan in 2023. Dit is iets hoger dan de vorige prognose. Doordat de bevolking toeneemt zijn er ook meer woningen nodig. In 2050 is er behoefte aan 1,44 miljoen woningen. Dit zijn er ruim 85.000 meer dan in de vorige prognose uit 2020.

    Ook in Dongen wordt een toename van de bevolking verwacht. Er wonen nu zo’n 27.200 mensen in Dongen. In 2040 zullen dit er iets meer dan 29.700 zijn. Dat betekent dat ook in de gemeente Dongen er behoefte is aan extra woningen. De provincie heeft berekend dat er behoefte is aan ruim 2.100 woningen.  Dat zijn er 1.230 meer dan het aantal waarmee de gemeente Dongen rekening hield op basis van de prognose uit 2020.

    De gemeente Dongen is dan ook voor de langere termijn, tot 2040, op zoek naar nieuwe locaties voor woningbouw. Hiervoor wordt gekeken naar mogelijke inbreidingslocaties binnen het ‘stedelijk’ gebied van Dongen. Dit zijn de locaties waar het mogelijk is om woningen toe te voegen, en op deze manier het landelijk buitengebied te beschermen.

    De spelregels voor hypotheken veranderen in 2024 behoorlijk. Dat kan relevant zijn als je een huis wilt kopen of al een hypotheek hebt. De belangrijkste wijzigingen hebben we voor je op een rij gezet.1. Hogere hypotheek voor energiezuinig huisDe maximale hypotheek hangt vanaf 2024 mede af van het energielabel van het huis dat je koopt. Hoe beter dat is, hoe meer je kunt lenen zonder extra voorwaarden. Bij woningen met energielabel C en D is dat € 5.000 extra, bij huizen met energielabel A en B € 10.000 extra. Koop je een super duurzame woning? Dan kan het extra leenbedrag oplopen tot € 50.000, als je huis een label A++++ heeft met een energieprestatiegarantie van tenminste tien jaar.2. Ook hogere hypotheek mogelijk voor huis met ‘slecht’ energielabelOok als je een woning met een ‘slechter’ energielabel koopt, kun je volgend jaar een extra bedrag lenen. Dat bedrag moet je dan wel besteden aan de verduurzaming van je huis. Het bedrag dat je extra kunt lenen is afhankelijk van het huidige energielabel. Voor een woning met energielabel A en B kun je € 10.000 extra lenen voor verduurzaming. Dit loopt op naar € 15.000 voor huizen met label C of D en € 20.000 voor de labels E, F en G. Heeft je woning geen energielabel dan mag je maximaal € 10.000 extra lenen voor verduurzaming.3. Extra leenruimte voor alleenstaandenBen je alleenstaand en heb je een inkomen van ten minste € 28.000, dan mag je volgend jaar € 16.000 extra lenen. Dit bedrag biedt alleenstaanden iets meer financiële ruimte bij het kopen van een woning.4. Veranderingen NHGIn 2024 kun je voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) maximaal € 435.000 lenen. In 2023 was dat nog € 405.000. Ga je verduurzamen dan ligt de grens volgend jaar op € 461.100.5. Hypotheek en studieschuldHeb je een studieschuld? Dan kun je minder lenen dan wanneer dit niet zo is. Nu kijkt de bank nog naar het feitelijke schuldbedrag en telt een percentage daarvan op bij je maandlasten. Vanaf 2024 gaat de bank uit van het werkelijke bedrag dat je maandelijks betaalt. Ondanks de gewijzigde berekening, maakt het voor de uitkomst in veel gevallen niet zo veel uit.6. OverdrachtsbelastingKopers onder de 35 jaar die zelf in het huis gaan wonen, zijn ook in 2024 vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Het huis dat wordt gekocht, mag niet duurder zijn dan € 510.000. Dat is een flinke verhoging ten opzichte van 2023 (€ 440.000). Ben je ouder dan 35 of heb je al eerder gebruik gemaakt van de regeling? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom. Als je niet zelf in het huis gaat wonen maar het koopt om het bijvoorbeeld te verhuren, bedraagt dit percentage 10,4%.7. HypotheekrenteaftrekDe maximale hypotheekrenteaftrek verandert in 2024 nagenoeg niet. Die stijgt van 36,93% naar 36,97%. Je hebt recht op renteaftrek als je de lening aflost met een lineaire- of annuïteitenhypotheek. Heb jij een andere hypotheekvorm maar is die lening vóór 1 januari 2013 afgesloten? Dan val je onder het overgangsrecht en mag je de betaalde rente blijven aftrekken. Maar let op, dat kan maximaal 30 jaar.

    Erkende Hypotheekadviseurs FLORIS’HAND

    Heb je plannen om volgend jaar een huis te kopen en wil je graag weten wat jouw budget is? Heb je andere vragen over een lopende of nieuwe hypotheek? Floris’Hand stelt je graag gerust! De adviseurs van Floris’Hand zijn specialisten op het gebied van hypotheken en andere financiële zaken. Ze adviseren je graag over de mogelijkheden die je hebt. Maak een vrijblijvende afspraak via 0162-372237.

    Als je al wat langer in een koophuis woont, is de kans groot dat je overwaarde hebt. Als dat zo is, kan het slim zijn om die te gebruiken om je huis te verduurzamen. Je gaat dan waarschijnlijk wel iets meer betalen voor je hypotheek, maar je energiekosten gaan juist omlaag.

    Verduurzamen – en dan vooral isoleren – is al jaren een goede investering met een veel hoger rendement dan bijvoorbeeld sparen. Met de hogere energieprijzen geldt dat meer dan ooit. Bijkomend voordeel van een duurzame woning is de waarde ervan. Die gaat soms wel met tienduizenden euro’s omhoog als je een beter energielabel hebt.

    Duurder
    Nadat de prijzen voor energie vorig jaar door het dak gingen, is de rust op de energiemarkt afgelopen voorjaar teruggekeerd. Daardoor durven energieleveranciers inmiddels weer langer lopende contracten aan (nieuwe) klanten aan te bieden. Toch zijn gas en stroom nog altijd een stuk duurder dan twee jaar geleden.

    Onzekere toekomst
    Door de oorlog in Oekraïne is gebleken hoe wankel het prijsevenwicht van energie feitelijk is. En omdat niemand weet wat de toekomst brengt, weet ook niemand precies wat de energieprijzen zullen doen. Maar als je je huis isoleert, weet je wél dat je minder energie verbruikt. Ook daarom is verduurzamen het overwegen waard.

    Kabinet investeert € 900 miljoen extra
    Om dit nog meer te stimuleren, heeft het kabinet onlangs besloten extra geld te reserveren. Het Nationaal Warmtefonds krijgt nog eens € 900 miljoen extra tot z’n beschikking. Dat geld is bestemd voor huishoudens die geen riant inkomen hebben. Het Warmtefonds zal er onder meer rentevrije Energiebespaarleningen van verstrekken. Meer hierover lees je op deze pagina van de Rijksoverheid.

    Adviseur duurzaam wonen
    Wil je meer weten over de mogelijkheden om energiebesparende voorzieningen te financieren? Neem dan contact op met Helder Hypotheekadvies. Adviseur Linda van Loon – de Graaf, aangesloten bij het keurmerk Financieel Adviseur Duurzaam Wonen, legt de mogelijkheden graag aan je uit.

    Kijk voor meer informatie op www.helder-hypotheekadvies.nl of maak gelijk een vrijblijvende afspraak via 06-30032089

    Wonen in het gezellige centrum van Dongen, op loopafstand van winkels, horeca en het park. Dat kan in het nieuwe woongebouw De Nijverheid dat samen met De Post, wordt gebouwd aan de Hoge Ham. Er is nog 1 appartement beschikbaar: bouwnummer 11.

    Het appartement ligt op de derde verdieping en heeft een heerlijk balkon op het zuiden. In totaal heeft de woning ca. 106 m2 woonoppervlakte en 2 slaapkamers. Alle appartementen in de Post & de Nijverheid zijn full-electric en energiezuinig. Dit betekent dat de appartementen geen gasaansluiting meer hebben, maar door middel van een individuele luchtwarmtepomp verwarmd worden. Wel zo duurzaam!

    De andere appartementen in de Post en De Nijverheid zijn allemaal verkocht en verhuurd. Bent u geïnteresseerd in bouwnummer 11, neem dan contact op met Van den Bosch Makelaars: m@kelaar.com of 0162 32 16 16

    De gemiddelde woonlasten zijn in de afgelopen anderhalf jaar flink gestegen. Dat is voor een groot deel te wijten aan de hoge energieprijs.

    Onder woonlasten vallen naast de maandelijkse hypotheekkosten of huur tal van andere zaken. Daarvan is energie een belangrijke kostenpost. Verder moet je belastingen en heffingen betalen die samenhangen met je huis. Als je woonlasten nog ruimer neemt, moet je ook de kosten voor woonverzekeringen, onderhoud en abonnementen zoals telefoon en internet meetellen.

    Prijsplafond energie verdwijnt

    Na de huur of hypotheek ben je verreweg het meeste geld kwijt aan energie. Gelukkig zijn de prijzen niet meer zo extreem hoog als eind vorig jaar, maar toch betaal je nog altijd veel meer voor gas en elektriciteit dan in 2021. En omdat het ‘prijsplafond voor energie’ vanaf 2024 verdwijnt, kan dure energie vanaf volgend jaar weer meer impact hebben op je woonlasten.

    Geld uitgeven om te besparen?

    Reden te meer om ervoor te zorgen dat je energieverbruik in de toekomst blijvend omlaag gaat. Dat kan vaak door je huis te verduurzamen. Veel mensen hikken aan tegen de kosten daarvan. Maar de praktijk leert dat het in veel gevallen juist slim is om geld uit te geven aan bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen.

    DuurzaamheidScan

    Wil jij weten wat jij kunt doen om jouw huis te verduurzamen en zo te besparen op energiekosten? Doe dan de DuurzaamheidScan van LevenWonen. Dan heb je binnen een paar minuten inzicht in het verbeterpotentieel van jouw huis én je gedrag.

    Verduurzamen = besparen

    Verduurzaming levert bijna altijd een besparing op. Dat geldt zeker als jouw huis een slechter energielabel heeft. Heb je geen spaargeld of wil je dat liever niet in je huis stoppen? Ook dan is er financieel vaak meer mogelijk dan je denkt.

    Bron: levenwonen.nl

     

    Financieel Adviseur Duurzaam Wonen helpt

    Wil je daar meer over weten? Neem dan contact op met Helder Hypotheekadvies uit Dongen. Erkend Hypotheek Adviseur Linda van Loon is expert op het gebied van het financieren van jouw duurzame verbouwing. Kijk voor meer informatie op www.helder-hypotheekadvies.nl of maak gelijk een vrijblijvende afspraak via 06-30032089

    De Post en De Nijverheid is een prachtig project in het centrum van Dongen. Het nieuwbouwproject bestaat uit 14 koopappartementen. Deze prachtige appartementen verdienen een hypotheek op maat. En daar weet Floris’Hand alles van. Zo kun jij je volledig richten op jouw droomwoning!

    Het financieren van een nieuwbouwwoning kan een grote uitdaging zijn. Floris’Hand helpt daarbij! Met een ervaren team staan ze klaar om je te begeleiden bij het vinden van de juiste financiering en het geven van maatwerk hypotheekadvies.

    Goed voorbereid: een financiële check 
    Heb je interesse in een koopappartement van De Nijverheid?
    Dan is het verstandig om een financiële check te regelen. Door de check wordt, op basis van jouw inkomen en vermogen, duidelijk of de koopsom van het nieuwbouwproject binnen jouw mogelijkheden ligt. Bel Floris’Hand (0162-37 22 37) of vul het specifiek ontwikkelde contactformulier in op de website.. Floris’Hand helpt je graag verder met de financiële scan voor een weloverwogen keuze!

    Gratis persoonlijk gesprek
    Adviseurs Niels, Aline, René en Dianne nodigen je uit voor een gratis oriëntatiegesprek en het uitvoeren van een financiële check. In een persoonlijk gesprek worden je woonwensen besproken. Met hun kennis van en de nauwe betrokkenheid met de nieuwbouwmarkt in Dongen, zorgen ze ervoor dat je met jouw mogelijkheden een weloverwogen keuze kan maken voor jouw droomwoning.

    De financiële kant van een nieuwbouwwoning
    Je droomt van een nieuwbouwwoning. Een fris huis, volledig naar jouw wens en ook nog energiezuinig gebouwd. De projectontwikkelaar neemt de ‘kosten koper’ op zich. Zo kost de overdracht van de nieuwbouw woning minder. Je betaalt onder andere geen overdrachtsbelasting. Hoeveel bespaar je eigenlijk nu je een woning vrij op naam (v.o.n.) koopt? En zijn er andere kosten waarmee je rekening moet houden bij het kopen van nieuwbouw? En wat zijn de bijzondere kenmerken van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning?

    Aan de hand van het volgende voorbeeld leggen we je uit welke kosten komen kijken bij een nieuwbouwproject.

    Voorbeeld: De aannemer start met het bouwen van de woning op 1 januari. Je beslist om de nieuwbouwwoning te kopen en je tekent de koopovereenkomst op 1 april. Drie maanden later, op 1 juli, wordt de hypotheekakte getekend en ben je officieel eigenaar van de woning. Vanaf dit moment heb je toegang tot de hypotheeklening en kun je de grond en rekeningen van de aannemer betalen. NB meestal start de aannemer pas met bouwen van de woning op het moment dat 70% van de woningen zijn verkocht.

     

    1 – Kosten vanaf tekenen koopovereenkomst

    Bouwrente: Vanaf 1 juli begin je met het betalen van rekeningen die de aannemer stuurt. De aannemer heeft tussen 1 januari en 1 juli het geld voor het bouwen van de nieuwbouwwoning zelf voorgeschoten (geleend) en hier rente over betaald. Deze kosten – de bouwrente – zal hij van jou terugvorderen. Het bestaat uit twee onderdelen:

    • Financieringsvergoeding: Dit deel van de bouwrente heeft betrekking op de periode voor je de koopovereenkomst hebt getekend (op 1 april). De aannemer heeft in die periode de grond gekocht en een start gemaakt aan de bouw. De rente die hij zelf heeft voldaan gedurende deze periode wordt in de koopsom verrekend. Dit financier je dus mee in jouw hypotheek. Dit gedeelte van de bouwrente uit de hypotheeklening mag je fiscaal aftrekken.
    • Uitstelrente: Dit deel van de bouwrente heeft betrekking op de kosten die de aannemer maakt tussen het tekenen van de koopovereenkomst (1 april) en de hypotheekakte (1 juli). Dit deel van de bouwrente gaat niet mee in de koopsom.
      * Indien je eigen middelen gebruikt voor het betalen van de uitstelrente, dan is de rente fiscaal aftrekbaar.
      * Financier je dit gedeelte van de bouwrente mee in je hypotheek? Dan is de rente over dat deel van de financiering niet fiscaal aftrekbaar

     

    2 – Extra kosten vanaf tekenen hypotheekakte

    Hypotheekrente tijdens bouw: Vanaf het moment dat je op 1 juli de hypotheekakte tekent, heb je toegang tot het geleende geld van de bank. Een deel van deze hypotheeklening wordt onmiddellijk aan de aannemer betaald voor de grond en de reeds gemaakte kosten voor de bouw. Na het tekenen van de akte hoef je dus geen bouwrente meer te betalen aan de aannemer. Het andere gedeelte van de hypotheek wordt in een bouwdepot gestort. Telkens als de aannemer een nieuwe fase van de woning heeft afgerond, gebruik je het geld uit dit depot om de rekeningen te betalen.

    Je ontvangt meestal ook rente van de bank op het bedrag dat nog beschikbaar blijft in het bouwdepot. In het begin zal de hypotheekrente die je betaalt bijna evenveel zijn als de depotrente die je krijgt. Wanneer er meer fases van de bouw worden afgerond (en er dus minder geld in je bouwdepot ter beschikking blijft), gaat je rentelast omhoog. Het verschil tussen de rente die je betaalt en de rente die je krijgt noem je renteverlies.

    Meerwerk: Bij het aankopen van de nieuwbouwwoning ben je met de aannemer overeengekomen wat in de prijs zit inbegrepen. Als je daarna extra opties wilt toevoegen, denk aan een ander keukenblad, dan betaal je voor dit meerwerk. Wil je bepaalde onderdelen uit de woning weglaten? Dan krijg je in sommige gevallen een bedrag terug voor dit minderwerk.

    3 – Extra kosten na oplevering van het nieuwbouw appartement
    Inrichting: Ga je voor een bestaande woning, dan horen de vloeren, keuken en badkamer bij het huis en de koop. Bij een nieuwbouwwoning koop je deze allemaal nieuw.

    4 – Dubbele maandlasten
    Als je een nieuwbouwwoning koopt en op dit moment ook een koophuis hebt, dan krijg je tijdelijk te maken met dubbele woonlasten. Bij sommige geldverstrekkers kun je het renteverlies (zie bij 2) meefinancieren. Bij een aantal geldverstrekkers kun je de tijdelijk dubbele lasten (rente + aflossing) volledig meefinancieren in je hypotheek.

    Overige bijzonderheden van een nieuwbouw hypotheek
    5 – Energiezuinig wonen
    Nieuwbouwwoningen zijn energiezuinig en omdat ze energiezuinig zijn kun je soms hier meer voor lenen (tot max 106% van de marktwaarde). Bij een woning met energielabel A+++ óf hoger tot € 9.000. Bij een energie neutrale woning tot € 15.000. Bij een “nul op de meter woning” tot € 25.000. Hoeveel je extra kan lenen hangt af van je persoonlijke situatie.

    6 – Overbruggingskrediet
    Heb je je nieuwe huis al gekocht, maar is je oude huis nog niet verkocht? Dan kun je de eventuele overwaarde van je oude huis nog niet gebruiken om je nieuwe huis mee te betalen. Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening waarmee je toch over (een deel van) de overwaarde van je oude huis kunt beschikken.

    7 – Aantrekkelijke rente
    Sommige hypotheekverstrekkers kennen geen risico-opslag voor nieuwbouw, de rente kan lager zijn dan voor bestaande bouw.

    8 – Voordelen bouwdepot
    Het geld wat je leent voor nieuwbouw komt in een bouwdepot. Hieruit betaal je gemakkelijk de facturen. De meeste hypotheekverstrekkers werken met een app zodat je met een foto van de factuur deze kan laten betalen uit het bouwdepot. Zoals al eerder genoemd krijg je ook rente vergoed over het saldo van het bouwdepot, deze is vaak gelijk aan de te betalen hypotheekrente.

    Hypotheek Nieuwbouwproject de Post & de Nijverheid
    Ben je ook benieuwd naar jouw specifieke situatie en financiële mogelijkheden? Check dan bij Floris’Hand jouw financiële mogelijkheden bij de aankoop van een nieuwbouw huis. Speciaal voor het project de Post & de Nijverheid is Floris’Hand het hypotheekadvieskantoor voor Van den Bosch Makelaars in Dongen. Bel Floris’Hand (0162-372-237), óf vul het specifiek ontwikkelde contactformulier in op de website. Floris’Hand helpt je graag verder met de financiële scan voor een weloverwogen keuze!