blog


  Als je al wat langer in een koophuis woont, is de kans groot dat je overwaarde hebt. Als dat zo is, kan het slim zijn om die te gebruiken om je huis te verduurzamen. Je gaat dan waarschijnlijk wel iets meer betalen voor je hypotheek, maar je energiekosten gaan juist omlaag.

  Verduurzamen – en dan vooral isoleren – is al jaren een goede investering met een veel hoger rendement dan bijvoorbeeld sparen. Met de hogere energieprijzen geldt dat meer dan ooit. Bijkomend voordeel van een duurzame woning is de waarde ervan. Die gaat soms wel met tienduizenden euro’s omhoog als je een beter energielabel hebt.

  Duurder
  Nadat de prijzen voor energie vorig jaar door het dak gingen, is de rust op de energiemarkt afgelopen voorjaar teruggekeerd. Daardoor durven energieleveranciers inmiddels weer langer lopende contracten aan (nieuwe) klanten aan te bieden. Toch zijn gas en stroom nog altijd een stuk duurder dan twee jaar geleden.

  Onzekere toekomst
  Door de oorlog in Oekraïne is gebleken hoe wankel het prijsevenwicht van energie feitelijk is. En omdat niemand weet wat de toekomst brengt, weet ook niemand precies wat de energieprijzen zullen doen. Maar als je je huis isoleert, weet je wél dat je minder energie verbruikt. Ook daarom is verduurzamen het overwegen waard.

  Kabinet investeert € 900 miljoen extra
  Om dit nog meer te stimuleren, heeft het kabinet onlangs besloten extra geld te reserveren. Het Nationaal Warmtefonds krijgt nog eens € 900 miljoen extra tot z’n beschikking. Dat geld is bestemd voor huishoudens die geen riant inkomen hebben. Het Warmtefonds zal er onder meer rentevrije Energiebespaarleningen van verstrekken. Meer hierover lees je op deze pagina van de Rijksoverheid.

  Adviseur duurzaam wonen
  Wil je meer weten over de mogelijkheden om energiebesparende voorzieningen te financieren? Neem dan contact op met Helder Hypotheekadvies. Adviseur Linda van Loon – de Graaf, aangesloten bij het keurmerk Financieel Adviseur Duurzaam Wonen, legt de mogelijkheden graag aan je uit.

  Kijk voor meer informatie op www.helder-hypotheekadvies.nl of maak gelijk een vrijblijvende afspraak via 06-30032089

  Wonen in het gezellige centrum van Dongen, op loopafstand van winkels, horeca en het park. Dat kan in het nieuwe woongebouw De Nijverheid dat samen met De Post, wordt gebouwd aan de Hoge Ham. Er is nog 1 appartement beschikbaar: bouwnummer 11.

  Het appartement ligt op de derde verdieping en heeft een heerlijk balkon op het zuiden. In totaal heeft de woning ca. 106 m2 woonoppervlakte en 2 slaapkamers. Alle appartementen in de Post & de Nijverheid zijn full-electric en energiezuinig. Dit betekent dat de appartementen geen gasaansluiting meer hebben, maar door middel van een individuele luchtwarmtepomp verwarmd worden. Wel zo duurzaam!

  De andere appartementen in de Post en De Nijverheid zijn allemaal verkocht en verhuurd. Bent u geïnteresseerd in bouwnummer 11, neem dan contact op met Van den Bosch Makelaars: m@kelaar.com of 0162 32 16 16

  De gemiddelde woonlasten zijn in de afgelopen anderhalf jaar flink gestegen. Dat is voor een groot deel te wijten aan de hoge energieprijs.

  Onder woonlasten vallen naast de maandelijkse hypotheekkosten of huur tal van andere zaken. Daarvan is energie een belangrijke kostenpost. Verder moet je belastingen en heffingen betalen die samenhangen met je huis. Als je woonlasten nog ruimer neemt, moet je ook de kosten voor woonverzekeringen, onderhoud en abonnementen zoals telefoon en internet meetellen.

  Prijsplafond energie verdwijnt

  Na de huur of hypotheek ben je verreweg het meeste geld kwijt aan energie. Gelukkig zijn de prijzen niet meer zo extreem hoog als eind vorig jaar, maar toch betaal je nog altijd veel meer voor gas en elektriciteit dan in 2021. En omdat het ‘prijsplafond voor energie’ vanaf 2024 verdwijnt, kan dure energie vanaf volgend jaar weer meer impact hebben op je woonlasten.

  Geld uitgeven om te besparen?

  Reden te meer om ervoor te zorgen dat je energieverbruik in de toekomst blijvend omlaag gaat. Dat kan vaak door je huis te verduurzamen. Veel mensen hikken aan tegen de kosten daarvan. Maar de praktijk leert dat het in veel gevallen juist slim is om geld uit te geven aan bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen.

  DuurzaamheidScan

  Wil jij weten wat jij kunt doen om jouw huis te verduurzamen en zo te besparen op energiekosten? Doe dan de DuurzaamheidScan van LevenWonen. Dan heb je binnen een paar minuten inzicht in het verbeterpotentieel van jouw huis én je gedrag.

  Verduurzamen = besparen

  Verduurzaming levert bijna altijd een besparing op. Dat geldt zeker als jouw huis een slechter energielabel heeft. Heb je geen spaargeld of wil je dat liever niet in je huis stoppen? Ook dan is er financieel vaak meer mogelijk dan je denkt.

  Bron: levenwonen.nl

   

  Financieel Adviseur Duurzaam Wonen helpt

  Wil je daar meer over weten? Neem dan contact op met Helder Hypotheekadvies uit Dongen. Erkend Hypotheek Adviseur Linda van Loon is expert op het gebied van het financieren van jouw duurzame verbouwing. Kijk voor meer informatie op www.helder-hypotheekadvies.nl of maak gelijk een vrijblijvende afspraak via 06-30032089

  De Post en De Nijverheid is een prachtig project in het centrum van Dongen. Het nieuwbouwproject bestaat uit 14 koopappartementen. Deze prachtige appartementen verdienen een hypotheek op maat. En daar weet Floris’Hand alles van. Zo kun jij je volledig richten op jouw droomwoning!

  Het financieren van een nieuwbouwwoning kan een grote uitdaging zijn. Floris’Hand helpt daarbij! Met een ervaren team staan ze klaar om je te begeleiden bij het vinden van de juiste financiering en het geven van maatwerk hypotheekadvies.

  Goed voorbereid: een financiële check 
  Heb je interesse in een koopappartement van De Nijverheid?
  Dan is het verstandig om een financiële check te regelen. Door de check wordt, op basis van jouw inkomen en vermogen, duidelijk of de koopsom van het nieuwbouwproject binnen jouw mogelijkheden ligt. Bel Floris’Hand (0162-37 22 37) of vul het specifiek ontwikkelde contactformulier in op de website.. Floris’Hand helpt je graag verder met de financiële scan voor een weloverwogen keuze!

  Gratis persoonlijk gesprek
  Adviseurs Niels, Aline, René en Dianne nodigen je uit voor een gratis oriëntatiegesprek en het uitvoeren van een financiële check. In een persoonlijk gesprek worden je woonwensen besproken. Met hun kennis van en de nauwe betrokkenheid met de nieuwbouwmarkt in Dongen, zorgen ze ervoor dat je met jouw mogelijkheden een weloverwogen keuze kan maken voor jouw droomwoning.

  De financiële kant van een nieuwbouwwoning
  Je droomt van een nieuwbouwwoning. Een fris huis, volledig naar jouw wens en ook nog energiezuinig gebouwd. De projectontwikkelaar neemt de ‘kosten koper’ op zich. Zo kost de overdracht van de nieuwbouw woning minder. Je betaalt onder andere geen overdrachtsbelasting. Hoeveel bespaar je eigenlijk nu je een woning vrij op naam (v.o.n.) koopt? En zijn er andere kosten waarmee je rekening moet houden bij het kopen van nieuwbouw? En wat zijn de bijzondere kenmerken van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning?

  Aan de hand van het volgende voorbeeld leggen we je uit welke kosten komen kijken bij een nieuwbouwproject.

  Voorbeeld: De aannemer start met het bouwen van de woning op 1 januari. Je beslist om de nieuwbouwwoning te kopen en je tekent de koopovereenkomst op 1 april. Drie maanden later, op 1 juli, wordt de hypotheekakte getekend en ben je officieel eigenaar van de woning. Vanaf dit moment heb je toegang tot de hypotheeklening en kun je de grond en rekeningen van de aannemer betalen. NB meestal start de aannemer pas met bouwen van de woning op het moment dat 70% van de woningen zijn verkocht.

   

  1 – Kosten vanaf tekenen koopovereenkomst

  Bouwrente: Vanaf 1 juli begin je met het betalen van rekeningen die de aannemer stuurt. De aannemer heeft tussen 1 januari en 1 juli het geld voor het bouwen van de nieuwbouwwoning zelf voorgeschoten (geleend) en hier rente over betaald. Deze kosten – de bouwrente – zal hij van jou terugvorderen. Het bestaat uit twee onderdelen:

  • Financieringsvergoeding: Dit deel van de bouwrente heeft betrekking op de periode voor je de koopovereenkomst hebt getekend (op 1 april). De aannemer heeft in die periode de grond gekocht en een start gemaakt aan de bouw. De rente die hij zelf heeft voldaan gedurende deze periode wordt in de koopsom verrekend. Dit financier je dus mee in jouw hypotheek. Dit gedeelte van de bouwrente uit de hypotheeklening mag je fiscaal aftrekken.
  • Uitstelrente: Dit deel van de bouwrente heeft betrekking op de kosten die de aannemer maakt tussen het tekenen van de koopovereenkomst (1 april) en de hypotheekakte (1 juli). Dit deel van de bouwrente gaat niet mee in de koopsom.
   * Indien je eigen middelen gebruikt voor het betalen van de uitstelrente, dan is de rente fiscaal aftrekbaar.
   * Financier je dit gedeelte van de bouwrente mee in je hypotheek? Dan is de rente over dat deel van de financiering niet fiscaal aftrekbaar

   

  2 – Extra kosten vanaf tekenen hypotheekakte

  Hypotheekrente tijdens bouw: Vanaf het moment dat je op 1 juli de hypotheekakte tekent, heb je toegang tot het geleende geld van de bank. Een deel van deze hypotheeklening wordt onmiddellijk aan de aannemer betaald voor de grond en de reeds gemaakte kosten voor de bouw. Na het tekenen van de akte hoef je dus geen bouwrente meer te betalen aan de aannemer. Het andere gedeelte van de hypotheek wordt in een bouwdepot gestort. Telkens als de aannemer een nieuwe fase van de woning heeft afgerond, gebruik je het geld uit dit depot om de rekeningen te betalen.

  Je ontvangt meestal ook rente van de bank op het bedrag dat nog beschikbaar blijft in het bouwdepot. In het begin zal de hypotheekrente die je betaalt bijna evenveel zijn als de depotrente die je krijgt. Wanneer er meer fases van de bouw worden afgerond (en er dus minder geld in je bouwdepot ter beschikking blijft), gaat je rentelast omhoog. Het verschil tussen de rente die je betaalt en de rente die je krijgt noem je renteverlies.

  Meerwerk: Bij het aankopen van de nieuwbouwwoning ben je met de aannemer overeengekomen wat in de prijs zit inbegrepen. Als je daarna extra opties wilt toevoegen, denk aan een ander keukenblad, dan betaal je voor dit meerwerk. Wil je bepaalde onderdelen uit de woning weglaten? Dan krijg je in sommige gevallen een bedrag terug voor dit minderwerk.

  3 – Extra kosten na oplevering van het nieuwbouw appartement
  Inrichting: Ga je voor een bestaande woning, dan horen de vloeren, keuken en badkamer bij het huis en de koop. Bij een nieuwbouwwoning koop je deze allemaal nieuw.

  4 – Dubbele maandlasten
  Als je een nieuwbouwwoning koopt en op dit moment ook een koophuis hebt, dan krijg je tijdelijk te maken met dubbele woonlasten. Bij sommige geldverstrekkers kun je het renteverlies (zie bij 2) meefinancieren. Bij een aantal geldverstrekkers kun je de tijdelijk dubbele lasten (rente + aflossing) volledig meefinancieren in je hypotheek.

  Overige bijzonderheden van een nieuwbouw hypotheek
  5 – Energiezuinig wonen
  Nieuwbouwwoningen zijn energiezuinig en omdat ze energiezuinig zijn kun je soms hier meer voor lenen (tot max 106% van de marktwaarde). Bij een woning met energielabel A+++ óf hoger tot € 9.000. Bij een energie neutrale woning tot € 15.000. Bij een “nul op de meter woning” tot € 25.000. Hoeveel je extra kan lenen hangt af van je persoonlijke situatie.

  6 – Overbruggingskrediet
  Heb je je nieuwe huis al gekocht, maar is je oude huis nog niet verkocht? Dan kun je de eventuele overwaarde van je oude huis nog niet gebruiken om je nieuwe huis mee te betalen. Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening waarmee je toch over (een deel van) de overwaarde van je oude huis kunt beschikken.

  7 – Aantrekkelijke rente
  Sommige hypotheekverstrekkers kennen geen risico-opslag voor nieuwbouw, de rente kan lager zijn dan voor bestaande bouw.

  8 – Voordelen bouwdepot
  Het geld wat je leent voor nieuwbouw komt in een bouwdepot. Hieruit betaal je gemakkelijk de facturen. De meeste hypotheekverstrekkers werken met een app zodat je met een foto van de factuur deze kan laten betalen uit het bouwdepot. Zoals al eerder genoemd krijg je ook rente vergoed over het saldo van het bouwdepot, deze is vaak gelijk aan de te betalen hypotheekrente.

  Hypotheek Nieuwbouwproject de Post & de Nijverheid
  Ben je ook benieuwd naar jouw specifieke situatie en financiële mogelijkheden? Check dan bij Floris’Hand jouw financiële mogelijkheden bij de aankoop van een nieuwbouw huis. Speciaal voor het project de Post & de Nijverheid is Floris’Hand het hypotheekadvieskantoor voor Van den Bosch Makelaars in Dongen. Bel Floris’Hand (0162-372-237), óf vul het specifiek ontwikkelde contactformulier in op de website. Floris’Hand helpt je graag verder met de financiële scan voor een weloverwogen keuze!

  Komende woensdagavond, 21 juni, is de start van de verkoop van 9 twee-onder-een-kapwoningen, de 2e fase van het project Achttien81. De woningen liggen tegen het groen van natuurgebied De Bergen. Naar verwachting kun je al in het 1e kwartaal van 2024 de sleutel van je nieuwe woning in ontvangst nemen. De 1e fase met tweekappers is inmiddels verkocht en in aanbouw.

  Ben jij op zoek naar een plek waar je kunt genieten van de rust en de natuur? In Achttien81 woon je in een kleine woonwijk in het groen en ook nog eens dicht bij het centrum van Dongen.

  Verkoopevent 2e fase twee-onder-een-kapwoningen
  Wanneer:  woensdag 21 juni
  Tijdstip:     van 18:00 – 20:00 uur
  Ingang:       via de inrit naast Sint Josephstraat 53

  Start bouw

  Op een prachtige, zonnige dag heeft wethouder Kees de Jong het officiële startsein gegeven voor de bouw van de twee-onder-een-kapwoningen onder aanwezigheid van kopers, omwonenden, bouwers, makelaars en overige genodigden. Tijdens dit feestelijk moment heeft wethouder De Jong het ‘eerste huis’ van Achttien81, een insectenhotel, onthuld. Het ‘eerste huis’ is een cadeau van de ontwikkelende bouwer Hazenberg aan de toekomstige bewoners, als symbool van de verbondenheid met de natuur.

  Deze week stemde de Eerste Kamer in met de inwerkingtreding van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging op 1 januari 2024. De Wkb heeft als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren. De Wkb en de Omgevingswet zijn aan elkaar gekoppeld.

  Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. De implementatie van de Omgevingswet werd al meerdere malen uitgesteld. Vooral omdat de benodigde ICT – het zogeheten Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) – nog niet goed genoeg werkte of getest bleek.

  Wet kwaliteitsborging

  De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is gelinkt aan de Omgevingswet en werd daarom ook steeds uitgesteld. Vanaf 1 januari is dus niet meer de vergunning op papier leidend, maar de uitgevoerde kwaliteit.

  Lees meer in het artikel op Bouwwereld.nl

  Als je verhuist naar een ander huis, kan het interessant zijn om je hypotheek mee te nemen. Het is immers goed mogelijk dat de hypotheekrente die je nu betaalt een stuk lager is dan wanneer je een nieuwe hypotheek zou afsluiten, vertelt Niels Gille van Floris’Hand.

  Gelukkig kun je bij veel hypotheekaanbieders gebruik maken van een zogenoemde verhuisregeling, ook wel meeneemregeling genoemd. Afhankelijk van de geldverstrekker kun je daarmee je hele hypotheek meenemen. Een andere mogelijkheid is dat je alleen de rente over het nog openstaande bedrag kunt meenemen, voor de rest van jouw rentevaste periode.

  Per aanbieder verschillende regels
  De regels kunnen van bank tot bank verschillen en vaak moet je ruim van tevoren aangeven wat je plannen zijn. Verder behandelen banken het verhuizen van een hypotheek net zo als het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Dit betekent dat ze opnieuw naar je inkomen, je schulden en de marktwaarde van je (nieuwe) huis kijken.

  Aanvullende hypotheek
  Zo zijn er nog wel meer regeltjes. Als de verkoopprijs van je oude huis hoger is dan je nieuwe hypotheek, kun je je oude hypotheek waarschijnlijk niet helemaal meenemen. Heb je juist meer geld nodig? Dan zit je voor de aanvullende hypotheek vast aan je huidige geldverstrekker.

  Aflossingsvrije hypotheek
  Ook een aflossingsvrije hypotheek kun je meenemen naar een andere woning. Als je deze hebt afgesloten vóór 1 januari 2013 mag je de rente ervan bij je aangifte Inkomstenbelasting blijven aftrekken. Maar let op: als je verhuist, geldt dit voor maximaal 50% van de marktwaarde van de nieuwe woning. Het overige hypotheekbedrag moet je wel aflossen.

  Spaar- en beleggingshypotheken
  Deze twee hypotheekvormen kun je niet meer afsluiten. Maar als je er al één hebt, mag je die wel meeverhuizen. Je kunt ook besluiten om ’m op te heffen. Wat in financieel opzicht de beste keuze is, verschilt van situatie tot situatie. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met Niels op.

  Afgestemd op jou
  Je ziet, het meenemen van je hypotheek naar je nieuwe huis heeft nogal wat aandachtspunten. Gelukkig kennen de financieel adviseurs va Floris’Hand ze allemaal. Als Erkend Financieel Adviseurs helpen ze je graag met een advies dat optimaal is afgestemd op jouw situatie, je wensen en je voorkeuren. Bel of mail gerust, naar 0162-372237 of welkom@florishand.nl  De adviseurs helpen je graag verder.

  www.florishand.nl

  In de afgelopen periode is Harthoorn Property Group druk bezig geweest met het selecteren van een hoofdaannemer en diverse onderaannemers voor het project Residentie Nassau. De verwachting is dat de contractuele fase binnenkort wordt afgerond en dat de bouw in mei kan starten. De sloopwerkzaamheden zullen echter in april aanvangen.

  Residentie Nassau, een hoogwaardig appartementengebouw ligt dichtbij het centrum van Dongen, aan de Middellaan. In het gebouw worden 71 huurappartementen gerealiseerd. De appartementen hebben een gezamenlijk dakterras op de 3e verdieping, een ruime binnentuin en een parktuin die het gebied met de achtergelegen woonwijk verbindt. Op eigen terrein zijn er voldoende parkeerplaatsen.

     

  De variatie in appartementen is groot. Er zijn maar liefst 13 verschillende typen, van studio appartementen tot appartementen met 1 of 2 slaapkamers:

  • De grote variërend van 37 m² tot en met 116 m²;
  • Alle appartementen zijn voorzien van 2 parkeerplaatsen;
  • Moderne keuken en badkamer inrichting;
  • Digitale conciërge;
  • Gezamenlijke binnentuin op de begane grond en een dakterras op de derde verdieping;
  • Enkele appartementen zijn voorzien van een privé balkon, maar alle appartementen hebben standaard een Frans balkon.

   

  De woningen worden gerealiseerd door Harthoorn Property Group. De huurprijzen variëren van € 765 tot en met € 1.350 per maand, exclusief servicekosten. Naar verwachting zal de oplevering van de appartementen in het 1e kwartaal 2024 plaatsvinden.

  Ben je geïnteresseerd en wil je op de hoogte blijven?

  Schrijf je dan in via de website www.residentienassau.nl of neem contact op met Van den Bosch Makelaars via m@kelaar.com of 0162 – 32 16 16.

  Je wilt graag in je huis blijven wonen, maar er wel het nodige aan veranderen. Bijvoorbeeld omdat het wel wat groter mag. Of omdat je een slaapkamer op de begane grond wilt. Of omdat je wilt verduurzamen. Dan kun je misschien een verbouwingshypotheek afsluiten. Hoe dat werkt, lees je hier.

  Een verbouwingshypotheek is niet een aparte hypotheekvorm. Het is vaak een tweede hypotheek die je afsluit. Of het is een verhoging van je huidige hypotheek, die als doel heeft om de verbouwing van te betalen. Als je op je huidige hypotheek al hebt afgelost, kun je dat bedrag vaak opnieuw weer lenen. Het voordeel daarvan is, dat je niet naar de notaris hoeft en dus kosten bespaart.

  Overwaarde
  Als je een hypotheek wilt afsluiten (of verhogen) voor een verbouwing, moet je in principe overwaarde hebben. Je woning moet dus meer waard zijn dat het bedrag dat nog openstaat in je huidige hypotheek.

  Als je je huis alleen maar wilt verduurzamen, bieden banken vaak wat meer ruimte. In alle gevallen moet je een nieuw taxatierapport laten maken. Daarin schat de taxateur in wat de waarde van het huis is na de verbouwing. Ook zal de bank opnieuw je inkomen toetsen.

  Alternatief
  Als je je bestaande hypotheek niet kunt verhogen en geen tweede hypotheek kunt afsluiten, kan een persoonlijke lening een alternatief zijn. In dat geval kijkt de bank alleen naar je inkomen en niet naar de waarde van je woning. Het nadeel van een persoonlijke lening is dat de rente meestal hoger is. Daar staat tegenover dat je geen extra kosten hoeft te maken. En als je het geld echt aan een verbouwing besteedt, mag je de rente op dit krediet ook gewoon aftrekken bij je aangifte Inkomstenbelasting.

  Spaargeld
  Je kunt natuurlijk ook je spaargeld gebruiken voor je verbouwing. De rente die je op spaargeld krijgt is immers een stuk lager dan de rente die je voor een lening moet betalen. Zorg er wel voor dat je altijd voldoende spaargeld overhoudt als buffer. Hoe hoog die voor jou ongeveer moet zijn, kun je uitrekenen bij het Nibud.

  Als je bij een verbouwing ook gaat verduurzamen, kun je meestal gebruik maken van subsidieregelingen. Zo betaalt de overheid tot maximaal 30% van de kosten als je tenminste twee energiebesparende maatregelen treft, zoals bijvoorbeeld vloer-, muur- of dakisolatie, HR++ glas of de aanschaf van een warmtepomp. Doe jij maar één van die dingen? Dan kom je in aanmerking voor maximaal 15% subsidie. Meer hierover lees je op deze website.

  Advies van een expert
  Loop jij met verbouwingsplannen en wil je graag eens met een expert overleggen over de beste manier om die te financieren? Neem dan contact Helder Hypotheekadvies. Erkend Hypotheek Adviseer Linda van Loon – de Graaf legt de mogelijkheden graag aan je uit. (Bron: levenwonen.nl)

  Kijk voor meer informatie op www.helder-hypotheekadvies.nl of maak gelijk een vrijblijvende afspraak via 06-30032089.

   

   

  Even leek het erop dat het prijsplafond voor energie in 2023 niet door kon gaan vanwege Europese regels. Maar op de valreep heeft de regering bekend gemaakt dat het er toch komt.

  Ook de energietoeslag van ongeveer € 1.300 blijft bestaan. Verder kunnen huiseigenaren gebruikmaken van subsidie om hun huis te verduurzamen. Daarmee komt de overheid Nederlandse huishoudens in 2023 financieel flink tegemoet als het gaat om energiekosten.

  Maximale prijs

  Het prijsplafond voor energie betekent dat je, tot een bepaalde hoeveelheid verbruik, een maximale prijs gaat betalen. Voor gas is die prijs volgend jaar € 1,45 per kubieke meter, voor de eerste 1.200 kuub die je verbruikt. De maximale prijs voor elektriciteit wordt volgend jaar € 0,40, voor de eerste 2.900 kWh.

  Bij een gemiddeld verbruik scheelt het prijsplafond een gemiddeld huishouden in 2023 zo’n € 2.500 per jaar aan kosten voor energieverbruik.

  De praktijk: bijna iedereen heeft eigen prijsplafond

  In de praktijk is de regeling veel ingewikkelder. Dat komt omdat het jaar wordt opgedeeld in twee tijdvakken: voor en na de jaarafrekening met het energiebedrijf. Daardoor heeft bijna iedereen in de praktijk voor twee perioden een apart prijsplafond. Hoe dat precies zit, kun je hier en hier lezen.

  Alle kleingebruikers

  Het prijsplafond geldt voor alle kleinverbruikers. Naast huishoudens gaat het ook om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleinere mkb. Gebruik je meer energie dan het plafond? Dan betaal je voor het verbruik boven de hoeveelheden 1.200 kuub gas en 2.900 kWh elektriciteit gewoon de actuele marktprijs. Die is veel hoger.

  Warmtenet en blokverwarming

  Ook als jouw huis is aangesloten op een warmtenet profiteer je van het prijsplafond. Datzelfde gaat gelden voor huishoudens met blokverwarming, al zijn de details daarvan nog niet duidelijk. De overheid werkt met spoed aan een aparte regeling om ook deze groep tegemoet te komen in hun energiekosten.

  Energietoeslag

  Huishoudens met een laag inkomen kunnen volgend jaar opnieuw voor een energietoeslag van ongeveer € 1.300 in aanmerking komen. Je moet dan wel ouder zijn dan 21 jaar en je mag per maand niet meer verdienen dan € 1.310,05 (alleenstaand) of € 1.871,50 (samenwonend). Heb je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering? Dan krijg je de toeslag automatisch. Zo niet, dan moet je de energietoeslag zelf aanvragen bij de gemeente, ook als je deze in 2022 al hebt ontvangen.

  Energiesubsidie

  Huiseigenaren kunnen al langer gebruik maken van de ISDE-subsidie. Die bedraagt ongeveer 30% van de kosten als je twee of meer energiebesparende maatregelen treft. Om investeren in duurzaam wonen nog meer te stimuleren, wordt de regeling in 2023 uitgebreid. Ook als je maar één maatregel neemt, kom je volgend jaar voor subsidie in aanmerking. Je krijgt dan 15% van de kosten vergoed. Meer over de ISDE-subsidie en hoe je die kunt aanvragen lees je hier

  Vragen? Stel ze gerust!

  Heb je een vraag over dit artikel? Wil je verduurzamen, maar weet je niet precies hoe je dat moet financieren? Neem dan contact op met een van de Erkend Financieel Adviseurs van Floris’Hand. (Duurzaam Wonen adviseurs) en helpt je graag verder om alles helder te krijgen.