Woningbouw in Dongen trekt flink aan

Woningbouw in Dongen trekt flink aan

Op allerlei plekken in Dongen zijn er bouwactiviteiten of kondigen bouwborden nieuwe projecten aan. “Een goed teken”, aldus wethouder Bea van Beers (Ruimtelijke Ontwikkeling). “Na de rustige jaren is de woningmarkt weer flink in beweging. Binnen twee jaar komen er ruim 430 woningen bij in onze gemeente.”

Het woongedrag van de wethouder staat symbool voor dat van veel Dongenaren. Ze groeide op in ’s Gravenmoer in de gemeente Dongen, verliet het nest om te studeren, maar kwam uiteindelijk weer terug. “Net als veel van onze vrienden wilden mijn partner en ik weer in Dongen wonen. Het sociale leven is hecht en je hebt hier alles wat je nodig hebt: winkels, horeca, scholen, sportaccommodaties, veel activiteiten en evenementen. Dat maakt het wonen in Dongen prettig.”

Drie jaar geleden lag de Dongense woningmarkt nagenoeg stil. Toen kwamen er maar 25 woningen bij. De komende twee jaar worden er 430 nieuwe woningen gebouwd, bijvoorbeeld aan de Jan Mertenslaan, in de Hoogt en in De Beljaart. Wat is de reden voor de stijging? “Veel bouwplannen maken een doorstart, maar dan in afgeslankte vorm. Minder groot, minder duur, beter passend bij de vraag van de woningzoeker”, zegt Bea van Beers. “En daarnaast staat de hypotheekrente laag.”

De wethouder is blij met de stijgende lijn. “Verspreid over diverse locaties in de gemeente zien we weer hijskranen. Er komen huizen en appartementen voor starters, gezinnen en senioren, in verschillende prijsklassen. Daarnaast hebben ontwikkelaars interesse in het herbestemmen van oude panden, zoals de leerlooierij aan de Heuvel en het Broederhuis aan de Modestusstraat. Nieuwe woningen erbij betekent doorstroming op de woningmarkt, nieuwe inwoners, behoud van voorzieningen: dat is goed voor de toekomst van Dongen.”

Van de 430 woningen vallen er 120 in de categorie huur. Casade bouwt in 2016 bijvoorbeeld 46 sociale huurwoningen in Fase 2A van De Beljaart, vlakbij het medisch centrum. In 2017 bouwt de wooncorporatie onder andere 20 sociale huurwoningen in Fase 3, achter de Bolkensteeg. “Die toevoeging is hard nodig”, aldus Bea van Beers. “Nu moet je te lang wachten op een huurwoning.”

Inmiddels woont Van Beers met man en kind in de wijk Oud Dongen. “Een dynamische wijk, vlak bij het centrum. Je vindt hier een mooie mix van huur- en koopwoningen in allerlei prijsklassen. Er staan in deze wijk prachtige karakteristieke panden die een nieuwe bestemming hebben gekregen, zoals schoenfabriek Smits, het Musis Sacrum-gebouw en binnenkort de Aloysius-school. En de Oude Kerk, tegenwoordig onder andere een trouwlocatie, is natuurlijk ook een pareltje. Ja, hier voelen we ons thuis.”