Voordelig zelf je huis bouwen?

Voordelig zelf je huis bouwen?

Iedereen heeft wel eens gedroomd van het bouwen van zijn eigen huis. Zoiets kan echter al gauw een prijzige aangelegenheid worden. Toch betaalbaar zelf bouwen in Dongen? Denk dan eens aan het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, ofwel CPO! De CPO De Beljaart zoekt namelijk nog deelnemers.

De gemeente Dongen heeft op bouwveld B2 in fase 4 van de nieuwbouwwijk De Beljaart bouwgrond beschikbaar gesteld voor de bouw van 8 tot 10 woningen. De potentiële bewoners van die woningen richten binnen het CPO-project samen een vereniging op. Deze vereniging neemt – onder deskundige begeleiding van Buro BIEB (Bouwen In Eigen Beheer) – beslissingen waarmee deze woningen uiteindelijk gerealiseerd gaan worden.

Nadat geïnventariseerd is wat ieders wensen zijn, wordt er nagedacht over zaken als het vormen en indelen van de kavels (variërend van ca. 140 m2 tot ca. 210 m2) en het in de arm nemen van een geschikte architect die op basis van alle gegevens een ontwerp schetst. Door samen één architect in te huren bespaar je veel kosten die je normaal alleen zou moeten betalen als je zelf bouwt.

Maar er kan meer bereikt worden! Denk aan het gezamenlijk inkopen van bijvoorbeeld stenen, zonnepanelen of sanitair. Of aan het inhuren van een aannemer. En in het netwerk van de deelnemers kunnen nuttige contacten naar voren komen die de vereniging een dienst zouden kunnen bewijzen. Het moge duidelijk zijn dat deze – collectieve – aanpak financiële voordelen op kan leveren die je bij individuele bouw niet of nauwelijks hebt. Met CPO kun je dus (grotendeels) naar eigen wens bouwen, maar tegen een interessante lagere prijs!

Het project in De Beljaart is inmiddels gestart en de vereniging is onlangs opgericht. De eerste stappen zijn gezet maar er is nog een enkele plek beschikbaar voor nieuwe deelnemers! Ben je geïnteresseerd of heb je behoefte aan meer informatie? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met dhr. Van Loon, cpoprojectdongen@gmail.com.