22 dec Voor twee miljoen woningen is verduurzamen nu al betaalbaar
Bij de huidige energieprijzen verdienen ook meer ingrijpende maatregelen voor verduurzaming van de woning zich binnen vijftien jaar terug. Twee miljoen eigenaren kunnen hun woning verbeteren zonder hogere lasten. Bijna de helft ervan boekt zelfs een mooie winst op hun investering.
Eind deze zomer rekende DWA in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE) voor individuele woningen diverse verduurzamingsopties door. Gekeken werd welke maatregelen zorgen voor de hoogste beperking van CO2-uitstoot binnen een maximale terugverdientijd. Dat maakt duidelijk welke opties er haalbaar en betaalbaar zijn. Vermoedelijk wordt woningverbetering voor nog meer eigenaren interessant nu het kabinet onlangs besloot tot een hogere subsidie op warmtepompen. Er is ook becijferd wat er gebeurt als de isolatiesubsidie eveneens wordt verhoogd van de huidige 20 naar 30 procent. Dit was eerder al eens het geval.
Hybride warmtepomp nu de beste investering
Bij het huidige beleid is het verduurzamen van hun huis al voor twee miljoen eigenaren rendabel. Dit geldt vooral voor woningen van na 1975. Het overstappen van een gewone CV-installatie naar een hybride warmtepomp is daarbij voor negen van de tien eigenaren de beste optie. Heb je nog een relatief jonge installatie dan is het logisch dat je de overstap uitstelt tot wanneer deze toe is aan vervanging. Anderen staan deze winter al voor die keuze.
Circa 60.000 huishoudens per jaar verdienen een upgrade naar een hybride systeem al binnen tien jaar terug. Omdat deze apparaten gemiddeld vijftien jaar meegaan, levert dat een besparing op. Voor jaarlijks nog eens 140.000 woningen is de terugverdientijd vijftien jaar. Bij een overstap op een energiezuinige installatie blijven de maandlasten dan gemiddeld gelijk. Wel draag je hierdoor positief bij aan een lagere uitstoot van broeikasgassen. In tien jaar tijd loopt de besparing via alle twee miljoen woningen op tot 3 Megaton, een serieuze stap richting de 49% reductie die voor 2030 gepland staat.
Vanaf 2022 extra subsidie voor warmtepompen In plaats van 20 procent wordt de tegemoetkoming de komende drie jaar 30 procent. Dat maakt de overstap op (hybride) warmtepompen voor meer huiseigenaren haalbaar. Heb je in 2021 al zo’n installatie aangeschaft of gebeurt dan nog, vraag de subsidie dan aan in 2022. Dan ontvang je 10 procent meer terug—je hebt hiervoor 12 maanden de tijd na het installeren. Aanvragen verlopen via de RVO. Deze maakt binnenkort de apparatenlijst voor 2022 bekend.
Het effect van extra isolatiesubsidie
Als het nieuwe kabinet ook de isolatiesubsidie verhoogt van twintig naar dertig procent is een meer ingrijpende verduurzaming van de woning zelfs voor 3,5 miljoen eigenaren haalbaar. Daarmee komen vooral woningen van vóór 1975 in beeld. Met de tien procent extra tegemoetkoming is een aanpak inclusief isolatiemaatregelen rond de maximaal twintig jaar terugverdiend: voor vrijstaande en twee-onder-een-kap woningen iets sneller, bij rijwoningen iets later. Omdat isolatiemateriaal langer meegaat is dat nog steeds gunstig. Wie de woning voor die tijd verwacht te verkopen, zal een deel van zijn investering willen terugverdienen via een hogere verkoopprijs.
Voorspellingen voor de lange termijn blijven lastig. Naar verwachting blijven de energieprijzen voorlopig nog aan de hoge kant. Behalve een besparing op de energiekosten zorgt isoleren vaak ook voor meer comfort in de woning. Bijvoorbeeld door minder tocht, een behaaglijk warme vloer en minder last van omgevingsgeluiden. Het verduurzamen van alle 3,5 miljoen woningen zou leiden tot een CO2-beperking van 5,2 Mton, een kwart van de alle uitstoot voor deze sector in 2020.
Duurzamer huis verkoopt beter. De NVDE liet Motivaction deze zomer onderzoeken welke ervaring NVM-makelaars hebben met verduurzaamde woningen: volgens 79 procent hebben energiebesparende maatregelen een positief effect op de verkoopbaarheid van een woning en 77 procent ziet dit ook terug in een hogere verkoopprijs. Dit sluit aan op wat taxateur Calcasa berekende, namelijk dat een gunstiger energielabel bij de verkoop van vergelijkbare woningen zorgt voor een bijna 4% hogere opbrengst.
Eigen beslissing versus wijkaanpak
Hoe komt de hele gebouwde omgeving vóór 2050 ‘van het gas af’ en verduurzamen we al vóór 2030 anderhalf miljoen woningen? Met die afspraak uit het Klimaatakkoord liepen er de laatste jaren test in zogeheten proeftuinwijken. Deze schakelden (deels) over op gasloze alternatieven. De bevindingen hiervan dienen mede als input voor alle Nederlandse gemeenten. Die moeten namelijk uiterlijk dit jaar hun wijkgebonden aanpak voor verduurzaming aan hun bewoners presenteren.
Het is goed even een blik te werpen op wat jouw gemeente met je wijk voor plannen heeft, voor je zelf tot (ingrijpende) maatregelen besluit. Volgens de NVDE blijkt uit het recente onderzoek in ieder geval dat ‘een individuele route een belangrijke en betaalbare aanvulling is op verduurzaming via wijkaanpakken’. Goed nieuws dus voor woningeigenaren die de meeste verduurzamingskeuzes juist bij voorkeur zelfstandig maken
Bron: Nationale Hypotheekbond
Helder Hypotheekadvies staat voor je klaar
Wil je meer weten over de financiële mogelijkheden om je woning te verduurzamen? Als specialist op het gebied van financiele zaken helpen we je graag verder. Kijk op helder-hypotheekadvies.nl of maak gelijk een vrijblijvende afspraak via 06-30032089.