Kansen voor starters

Kansen voor starters

De woningmarkt lijkt geen last te hebben van de coronacrisis. Integendeel, de huizenprijzen zijn het afgelopen jaar gestegen. Het aandeel zogeheten koopstarters is in vijftien jaar tijd echter niet zo laag geweest. Het zijn moeilijke tijden voor starters op de woningmarkt.

“De markt is gewoonweg krap”, zegt hypotheekadviseur Ralf van Dorp van Finenzo. “Kijken we in Dongen, dan bestaat het aanbod van woningen tot een vraagprijs van € 400.000 uit 93 huizen. Daarvan zijn er 75 onder bod of al verkocht onder voorbehoud. Per saldo staan er dus slechts 18 woningen in die prijsklasse te koop.”

Om starters meer kansen te geven op de woningmarkt hoeven kopers van 18 tot 35 jaar vanaf dit jaar geen overdrachtsbelasting meer te betalen bij aankoop van een woning. Dat scheelt hen 2% van de aankoopprijs en maakt de aankoop van een huis voor hen dus een stuk goedkoper. “De vrijstelling van overdrachtsbelasting is eenmalig en geldt alleen als de kopers de woning zelf gaan bewonen”, vertelt Van Dorp. Door het voordeel van geen overdrachtsbelasting hebben starters een groter budget om een woning aan te kopen. “Vorig jaar moest bij een woning van € 300.000 een bedrag van € 6.000 aan overdrachtsbelasting betaald worden. Dit geld is vaak al bij elkaar gespaard, dus ze kunnen nu een hoger bod neerleggen als dat nodig is.”

De overheid wil met deze maatregel ook doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. “Voor de vrijstelling maakt het niet uit of de koper al eerder een woning heeft gehad. Het nieuwe huis hoeft niet de eerste koopwoning te zijn, als er maar niet eerder gebruik is gemaakt van de vrijstelling”, licht Van Dorp toe.

Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. “Zeker voor mensen tot 35 jaar die kijken naar een huis in de prijscategorie boven € 400.000, is van belang dat de levering uiterlijk op 31 maart 2021 plaatsvindt”, zegt Van Dorp. “Let op: het moment van overdracht bij de notaris is hierbij bepalend, niet het moment van tekenen van de koopovereenkomst.”

Wil jij meer weten over de vrijstellingsregeling? Of wil jij laten berekenen wat hiervan de gevolgen zijn voor jouw budget? De hypotheekadviseurs van Finenzo staan voor je klaar! Neem contact op via: www.finenzoosterhout.nl

Lees meer over de vrijstelling overdrachtsbelasting op de website van de Rijksoverheid.