Onverminderd populair: oversluiten

Onverminderd populair: oversluiten

Met de huidige lage rentes wachten veel huiseigenaren niet af tot hun rentevaste periode afloopt. In plaats daarvan sluiten ze de hypotheek over met als doel meteen een lagere maandlast. Veel huiseigenaren die tien jaar geleden hun rente vast hebben gezet, ontvangen nu ook een verlengingsvoorstel.

Redenen voor oversluiten
De meeste woningbezitters sluiten hun hypotheek over voor een lagere maandlast, betere voorwaarden of om de hypotheek tegen de huidige lage rente vast te zetten en kiezen dus voor zekerheid. Volgens HDN worden op dit moment de meeste hypotheken tien of twintig jaar vastgezet. Daarna worden respectievelijk dertig jaar vast en vijftien jaar vast het meeste gekozen.

Veel hypotheken aan einde rentevaste periode
Tien jaar geleden piekte de huizenmarkt en werd door veel kopers de rente voor tien jaar vastgezet. Voor veel huizenbezitters loopt hierdoor, dit jaar, de rentevaste periode af. Zij ontvangen dus een nieuw rentevoorstel van hun geldverstrekker en staan voor de keuze of ze de hypotheek verlengen of oversluiten.

Vergelijken loont
Gewoon het voorstel dat de bank stuurt accepteren is niet per definitie een goed idee. Aan het einde van de rentevaste periode kun je namelijk zonder boete oversluiten. Een goed moment om eens te vergelijken dus, helemaal doordat de hypotheekmarkt flink is veranderd. Er zijn bijvoorbeeld best veel nieuwe geldverstrekkers bijgekomen.

Natuurlijk kun je zelf bij de bank gaan praten, maar dan heb je nog steeds maar één voorstel liggen. En waarom zou je het jezelf moeilijk maken? Een onafhankelijk adviseur vergelijkt alle aanbieders voor je, berekent óf het gunstig is om over te sluiten en wat het voordeel is, en neemt je al het regelwerk uit handen. Voor onafhankelijk advies neem contact op met Finenzo Oosterhout.

Extra mogelijkheden
Het oversluiten van je hypotheek kan het moment zijn om meteen andere wijzigingen door te voeren. Denk hierbij aan het opnemen van een deel van je overwaarde voor bijvoorbeeld een verbouwing, het omzetten van de hypotheekvorm of het toevoegen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met NHG kies je voor extra zekerheid en ontvang je vaak een extra rentekorting. Oversluiten met NHG kan in 2019 tot een bedrag van 290.000 euro.

 

Bron cijfers: HDN.nl