In 2025 meer hypotheekruimte

In 2025 meer hypotheekruimte

Huishoudens die in 2025 de verwachte loonsverhoging van 4,3 procent krijgen kunnen voor de koop van een woning een iets hoger bedrag lenen dan in 2024 mogelijk was. Dat staat in het Nibud-adviesrapport Hypotheeknormen 2025, dat de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening op 5 november aan de Tweede Kamer aanbood.

‘In tegenstelling tot vorig jaar verandert er in 2025 niks aan de systematiek die bepaalt wat mensen maximaal kunnen lenen voor een huis’, zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. ‘Sinds vorig jaar is het energielabel van een huis bepalend voor de hoogte van de maximale hypotheek. Dat blijft zo.’

Impact hoger loon

Wie nu een inkomen heeft van meer dan 60.000 euro en komend jaar geen loonsverhoging krijgt, zal dan minder kunnen lenen. Het Centraal Planbureau verwacht evenwel een gemiddelde loonstijging van 4,3 procent. Dat zorgt dan voor een hogere leencapaciteit voor iedereen. Vliegenthart geeft een voorbeeld: ‘Een huishouden dat nu een jaarinkomen heeft van 70.000 euro kan in 2025 met de gemiddelde loonstijging ongeveer 7.000 euro meer lenen. Zonder loonstijging zou dit huishouden juist 6.000 euro mínder kunnen lenen dan in 2024.’

Voor de meeste mensen pakt de wijziging gunstig uit

Voor de meeste mensen pakt de wijziging gunstig uit. Zij kunnen in 2025 een (iets) hogere hypotheek krijgen dan dit jaar. ‘Als je een loonstijging krijgt in 2025, bijvoorbeeld door promotie of een cao-verhoging, kun je meer lenen dan dit jaar’, aldus de Nibud-directeur.

Wijzigingen 2024 blijven van kracht

In 2024 is de methode waarmee de maximale hypotheek wordt berekend op een aantal punten gewijzigd. Bij de berekeningen rekening wordt tegenwoordig bijvoorbeeld rekening gehouden met het energielabel van een woning. Wie een energiezuinig huis koopt, kan tot maximaal 50.000 euro extra lenen. Voor 2025 blijven deze bedragen ongewijzigd. De mogelijkheid om extra geld te lenen voor een verbouwing die leidt tot een energiezuiniger huis, blijft ook hetzelfde. Je adviseur kan je daarover in meer detail informeren.

Persoonlijke omstandigheden

Hoeveel je komend jaar meer of minder kunt lenen dan nu hangt altijd af van je persoonlijke omstandigheden. Daarbij wordt bij de tegemoetkoming voor alleenstaanden sinds 2024 geen inkomensnorm meer gehanteerd. Voor iedereen werd gerekend met een extra hypotheekbedrag van 16.000 euro. Voor komend jaar is dit verhoogd naar 17.000 euro (bij een lening van 360 maanden).

In hun rapport adviseert het Nibud de minister ook om de DUO-lening komend jaar wat anders mee te wegen. Alleen is dit onderdeel van het advies -voor het eerst- niet overgenomen door de Tweede Kamer.

Bescherming

De hypotheeknormen bieden kopers bescherming tegen overkreditering — meer geld lenen dan verstandig is. ‘Als mensen door hoge woonlasten te weinig geld overhouden om andere noodzakelijke uitgaven te doen, liggen financiële problemen op de loer’, aldus Vliegenthart. ‘Het is goed dat mensen daartegen beschermd worden met deze normen.’ Overigens is het niet per se verstandig voor de aankoop van een woning zomaar het maximale bedrag te lenen. De Nibud normen gelden als een maximum dat nét betaalbaar is. Er blijft voldoende over voor de andere noodzakelijke uitgaven, alleen zul je wel keuzes moeten maken over minder noodzakelijke bestedingen, zoals aan een vakantie. Ook wanneer er iets verandert aan het inkomen of de uitgaven, kan zo’n hoge woonlast al gauw problemen opleveren. Dit soort zaken komt ter sprake tijdens een hypotheekgesprek met je financieel adviseur, evenals de mogelijkheden om je tegen bepaalde risico’s te verzekeren.

Helder Hypotheekadvies staat voor je klaar

Heb je nog vragen over dit artikel of wil je een vrijblijvend gesprek om te bekijken wat je mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met Helder Hypotheekadvies uit Dongen. Adviseur Linda van Loon brengt de mogelijkheden graag voor je in kaart. Kijk voor meer informatie op www.helder-hypotheekadvies.nl of maak gelijk een vrijblijvende afspraak via 06-30032089.