Alles weten over de financiële kant van een nieuwbouwwoning?

Alles weten over de financiële kant van een nieuwbouwwoning?

Heb je de keuze voor een nieuwbouwwoning al gemaakt? Of wil je deze nog gaan maken? Dan is het handig om meer te weten van de bijkomende kosten én de bijzonderheden van een nieuwbouwhypotheek! Floris’Hand vertelt er graag meer over.

Je droomt van een nieuwbouwwoning. Een fris huis, volledig naar jouw wens en ook nog energiezuinig gebouwd. De projectontwikkelaar neemt de ‘kosten koper’ op zich. Zo kost de overdracht van de nieuwbouw woning minder. Je betaalt onder andere geen overdrachtsbelasting. Hoeveel bespaar je eigenlijk nu je een woning vrij op naam (v.o.n.) koopt? En zijn er andere kosten waarmee je rekening moet houden bij het kopen van nieuwbouw? En wat zijn de bijzondere kenmerken van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning?

Aan de hand van het volgende voorbeeld leggen we je uit welke kosten komen kijken bij een nieuwbouwproject.

Voorbeeld: De aannemer start met het bouwen van de woning op 1 januari. Je beslist om de nieuwbouwwoning te kopen en je tekent de koopovereenkomst op 1 april. Drie maanden later, op 1 juli, wordt de hypotheekakte getekend en ben je officieel eigenaar van de woning. Vanaf dit moment heb je toegang tot de hypotheeklening en kun je de grond en rekeningen van de aannemer betalen. NB meestal start de aannemer pas met bouwen van de woning op het moment dat 70% van de woningen zijn verkocht.

 

1. Kosten vanaf tekenen koopovereenkomst

Bouwrente: Vanaf 1 juli begin je met het betalen van rekeningen die de aannemer stuurt. De aannemer heeft tussen 1 januari en 1 juli het geld voor het bouwen van de nieuwbouwwoning zelf voorgeschoten (geleend) en hier rente over betaald. Deze kosten – de bouwrente – zal hij van jou terugvorderen. Het bestaat uit twee onderdelen:

  • Financieringsvergoeding: Dit deel van de bouwrente heeft betrekking op de periode voor je de koopovereenkomst hebt getekend (op 1 april). De aannemer heeft in die periode de grond gekocht en een start gemaakt aan de bouw. De rente die hij zelf heeft voldaan gedurende deze periode wordt in de koopsom verrekend. Dit financier je dus mee in jouw hypotheek. Dit gedeelte van de bouwrente uit de hypotheeklening mag je fiscaal aftrekken.
  • Uitstelrente: Dit deel van de bouwrente heeft betrekking op de kosten die de aannemer maakt tussen het tekenen van de koopovereenkomst (1 april) en de hypotheekakte (1 juli). Dit deel van de bouwrente gaat niet mee in de koopsom.
    * Indien je eigen middelen gebruikt voor het betalen van de uitstelrente, dan is de rente fiscaal aftrekbaar.
    * Financier je dit gedeelte van de bouwrente mee in je hypotheek? Dan is de rente over dat deel van de financiering niet fiscaal aftrekbaar.

 

2. Extra kosten vanaf tekenen hypotheekakte

Hypotheekrente tijdens bouw: Vanaf het moment dat je op 1 juli de hypotheekakte tekent, heb je toegang tot het geleende geld van de bank. Een deel van deze hypotheeklening wordt onmiddellijk aan de aannemer betaald voor de grond en de reeds gemaakte kosten voor de bouw. Na het tekenen van de akte hoef je dus geen bouwrente meer te betalen aan de aannemer. Het andere gedeelte van de hypotheek wordt in een bouwdepot gestort. Telkens als de aannemer een nieuwe fase van de woning heeft afgerond, gebruik je het geld uit dit depot om de rekeningen te betalen.

Je ontvangt meestal ook rente van de bank op het bedrag dat nog beschikbaar blijft in het bouwdepot. In het begin zal de hypotheekrente die je betaalt bijna evenveel zijn als de depotrente die je krijgt. Wanneer er meer fases van de bouw worden afgerond (en er dus minder geld in je bouwdepot ter beschikking blijft), gaat je rentelast omhoog. Het verschil tussen de rente die je betaalt en de rente die je krijgt noem je renteverlies.

Meerwerk: Bij het aankopen van de nieuwbouwwoning ben je met de aannemer overeengekomen wat in de prijs zit inbegrepen. Als je daarna extra opties wilt toevoegen, denk aan een ander keukenblad, dan betaal je voor dit meerwerk. Wil je bepaalde onderdelen uit de woning weglaten? Dan krijg je in sommige gevallen een bedrag terug voor dit minderwerk.

3. Extra kosten na oplevering van het nieuwbouw huis

Tuinaanleg, bestrating en erfafscheiding: Bij de meeste nieuwbouwwoningen leg je de tuin volledig zelf aan. Denk verder aan de bijkomende kosten voor het bestraten van de oprit of het terras. Tot slot neem je het plaatsen van muren, hekken of hagen ter afscherming in de berekening mee.

Inrichting: Ga je voor een bestaande woning, dan horen de vloeren, keuken en badkamer bij het huis en de koop. Bij een nieuwbouwwoning koop je deze allemaal nieuw.

4. Dubbele maandlasten

Als je een nieuwbouwwoning koopt en op dit moment ook een koophuis hebt, dan krijg je tijdelijk te maken met dubbele woonlasten. Bij sommige geldverstrekkers kun je het renteverlies (zie bij 2) meefinancieren. Bij een aantal geldverstrekkers kun je de tijdelijk dubbele lasten (rente + aflossing) volledig meefinancieren in je hypotheek.

 

Overige bijzonderheden van een nieuwbouw hypotheek

5. Energiezuinig wonen

Nieuwbouwwoningen zijn energiezuinig en omdat ze energiezuinig zijn kun je soms hier meer voor lenen (tot max 106% van de marktwaarde). Bij een woning met energielabel A+++ óf hoger tot € 9.000. Bij een energie neutrale woning tot € 15.000. Bij een “nul op de meter woning” tot € 25.000. Hoeveel je extra kan lenen hangt af van je persoonlijke situatie.

6. Overbruggingskrediet

Heb je je nieuwe huis al gekocht, maar is je oude huis nog niet verkocht? Dan kun je de eventuele overwaarde van je oude huis nog niet gebruiken om je nieuwe huis mee te betalen. Een overbruggingskrediet is een tijdelijke lening waarmee je toch over (een deel van) de overwaarde van je oude huis kunt beschikken.

7. Aantrekkelijke rente

Sommige hypotheekverstrekkers kennen geen risico-opslag voor nieuwbouw, de rente kan lager zijn dan voor bestaande bouw.

8. Voordelen bouwdepot

Het geld wat je leent voor nieuwbouw komt in een bouwdepot. Hieruit betaal je gemakkelijk de facturen. De meeste hypotheekverstrekkers werken met een app zodat je met een foto van de factuur deze kan laten betalen uit het bouwdepot. Zoals al eerder genoemd krijg je ook rente vergoed over het saldo van het bouwdepot, deze is vaak gelijk aan de te betalen hypotheekrente.

 

Hypotheek Nieuwbouwproject Achttien81

Ben je ook benieuwd naar jouw specifieke situatie en financiële mogelijkheden? Check dan bij Floris’Hand jouw financiële mogelijkheden bij de aankoop van een nieuwbouw huis. Speciaal voor het project Achttien81 is Floris’Hand het hypotheekadvieskantoor voor Kin Makelaars in Dongen . Bel Floris’Hand (0162-372-237), óf vul het specifiek ontwikkelde contactformulier in op de website. Floris’Hand  helpt je graag verder met de financiële scan voor een weloverwogen keuze!