Projectwoning of bouwkavel?

favicon

Voor iedereen die een nieuwe woning wil kopen is er de keuze: een instapklare projectwoning kopen of zelf een woning ontwikkelen en bouwen op een bouwkavel. DongenWoont zet de verschillen op een rij.

 

 

Projectwoningen

Bij de aankoop van een projectwoning is het meeste al voor u bepaald. Vaak zijn binnen een project diverse woningbouwtypes te koop en kunt u kiezen uit bijvoorbeeld een rijwoning, een twee-onder-een-kapwoning of een vrijstaande woning. De woningen zijn al ontworpen en de koper heeft vervolgens nog invloed op de afwerking van de woning. Vaak is er ook nog keuze in bepaalde indelingsvarianten binnen de woning, bijvoorbeeld een extra slaapkamer, een bijkeuken of een grotere garage.

Daarnaast kunt u een projectwoning helemaal naar eigen smaak afwerken. De afwerking van wanden en vloeren kiest u zelf. Meestal kunt u ook kiezen welke keuken, badkamer en vloer u wilt hebben. Daarnaast zijn vaak extra opties mogelijk zoals een buitenkraantje, extra stopcontacten of zonwering. Steeds vaker worden kopers betrokken bij het ontwerp van de woning. In een vroeg stadium kan een eventuele koper nog meedenken terwijl de architect aan het ontwerpen is.

Een nieuwbouwwoning wordt gekocht “vrij op naam”. Dat betekent dat er verder geen bijkomende kosten zijn, u weet dus precies waar u qua kosten aan toe bent. Een nieuwbouwwoning is splinternieuw, voldoet aan de modernste eisen en is voorzien van energiezuinige installaties en technieken. Een nieuwbouwwoning is onderhoudsvriendelijk, u heeft er de eerste jaren geen omkijken naar.

 

Bouwkavels

Wie maximale invloed wil hebben op de indeling en het uiterlijk van zijn nieuwe droomhuis kan ervoor kiezen een bouwkavel te kopen en vervolgens daarop zelf een nieuwe woning te ontwikkelen. Met behulp van een architect ontwerp u zelf uw eigen huis en bent u vanaf het prille begin zelf betrokken bij het ontwerpproces. U heeft dan zelf de touwtjes in handen.

Bij het zelf bouwen op een bouwkavel stelt u zelf het pakket van eisen en wensen samen. U bepaalt zelf hoe groot het huis moet worden, of er een aparte leefkeuken inkomt, hoeveel slaapkamers er gerealiseerd zullen worden, de mogelijkheid van een werkkamer of atelier, en hoe groot de garage moet worden.

Samen met de architect bepaalt u de ligging van het huis op de bouwkavel, de oriëntatie van de tuin, de kapvorm en de gebruikte materialen en kleuren. U bepaalt zelf of het huis een traditionele sfeer krijgt of een moderne look.
Omdat u zelf vanaf het begin de beslissingen neemt heeft u zelf maximale invloed op het ontwerp van het huis maar ook op het te hanteren budget voor de bouwkosten en op de planning van de bouw. Als de woning gereed is, is het ook echt uw eigen thuis geworden!